Scintigrafia pulmonara

©

Autor: Redacția ROmedic

1. Scintigrafia de perfuzie

Se realizeaza cu RISA (I 131 ) sau agregate de serum albumina marcata cu Tc 99 . In pediatrie se utilizeaza preparate pe baza de In 113 (iradierea este neglijabila).

Macroagregatele de albumina sint blocate la nivelul circulatiei pulmonare deoarece dimensiunea lor este superioara diametrului capilarelor pulmonare (40 - 50 m). In acest fel se realizeaza in conditii normale o imagine scintigrafica omogena a ambilor plamini cu amprenta cardiaca la nivelul marginii mediastinale a plaminului sting.

Defectele de perfuzie se traduc prin aspecte lacunare unice sau multiple. Actualele progrese tehnice pemit studii cantitative ale vascularizatiei plaminilor, servind la diagnosticul evolutiv al tulburarilor de perfuzie pulmonara.

Scintigrafia repetata permite urmarirea revascularizatiei pulmonare in zonele afectate.

 

2. Scintigrafia de ventilatie

Se efectueaza cu un circuit spirografic in care s- a introdus o cantitate cunoscuta de gaz radioactiv (Kr, Xe).

Permite studii cantitative ale ventilatiei, global pe cei doi plamini, diferentiat stinga / dreapta, sau regional (baze, virfuri).

Indicatia principala este legata de afectiunile bronho-pulmonare insotite de tulburari de ventilatie (bronsite cronice, emfizem, astm bronsic, bronsiectazie).

 

3. Scintigrafia cu trasori tumorali.

 

Se realizeaza prin injectarea i.v. a unor radiotrasori cu acumulare selectivi in tesutul neoplazic: (Ca- citrat, Tc- bleomicina). Procesele tumorale se evidentiaza prin imagini scintigrafice "pozitive ". Indicele de acuratete variaza intre 70 - 75 %.


Data actualizare: 14-08-2011 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 11613
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!