Volume si capacitati statice

©

Autor: Redacția ROmedic

Evalueaza dimensiunile pompei pulmonare.

1. Capacitatea vitala (CV) - reprezinta cantitatea maxima de gaz care poate fi mobilizata intr- o singura miscare ventilatorie si este o suma de volume. Acestea sint masurate la nivelul orificiului bucal cind aparatul toraco- pulmonar trece din pozitia expiratorie maxima in pozitia inspiratorie maxima.

Determinarea CV se poate face prin examen spirografic sau prin pneumotahografie integrata volumic. Pe traseul spirografic se masoara si subdiviziunile CV: volumul curent (VC); volumul inspirator de rezerva (VIR) si volumul expirator de rezerva (VER) .

2. Capacitatea inspiratorie (CI) - este volumul maxim de aer care poate fi inspirat cind aparatul toraco- pulmonar isi schimba pozitia de expir de repaus la inspir maxim. Se calculeaza pe spirograma ca suma VC + VIR - vezi Fig . 63 .

3. Capacitatea reziduala functionala (CRF) - este volumul de gaz care se gaseste in plamini in pozitia de repaus expirator. CRF reprezinta volumul de gaz in care patrunde, se amesteca si se dilueaza aerul inspirat inainte de a intra in schimb gazos cu singele.

Marimea CRF exprima echilibrul dintre fortele de retractie elastica ale plaminului si toracelui, care se opun la nivelul suprafetei pleurale.

Determinarea CRF se face prin:

- metoda dilutiei gazelor inerte (N 2, , He)

•  metoda pletismografica (body- pletismografie)

4. Volumul rezidual (VR) - este volumul de gaz care ramine in plamini la sfirsitul unei expiratii complete (fortate). VR nu poate fi evacuat din plamini la subiectul in viata, astfel incit de terminarea acestul volum se face:

- prin calcul: VR = CRF - VER;

- prin metoda dilutie (N 2 , He) in respiratie unica, in circuit deschis

5. Capacitatea pulmonara totala (CPT) - este volumul de gaz continut in plamini la sfirsitul unui inspir complet (pozitie inspiratorie maxima).

Determinarea CPT se face:

- prin calcul: CPT = CV + VR sau CPT = CI + CRF ;

- prin metoda dilutiei He prin respiratie unica in circuit deschis- prin metoda radiologica: masurarea CPT pe radiografii toracopulmonare, efectuate in proiectii postero- anterioara si laterala, cu subiectul in apnee dupa un inspir maximal, eventual prelucrarea computerizata a rezultatului.

Toate volumele si capacitatile pulmonare se vor corecta BTPS , indiferent de metoda de determinare utilizata.


Data actualizare: 19-11-2012 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 101944
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!