Semne că ai putea sa leșini

©

Autor:

Semne că ai putea sa leșini

Leșinul sau sincopa este o pierdere temporară a conștienței, de obicei legată de fluxul sanguin insuficient în creier. Cel mai des apare atunci când tensiunea arterială este prea mică (hipotensiune) și inima nu pompează suficient oxigen către creier. Poate fi benign sau un simptom al unei afecțiuni medicale.

Ce cauzează sincopa?

Leșinul este un simptom care poate avea mai multe cauze, acestea variind de la condiții benigne la cele care pun viața în pericol. Mulți factori care nu amenință viața, cum ar fi supraîncălzirea, deshidratarea, transpirația greoaie, epuizarea sau împărțirea sângelui în picioare datorită schimbărilor bruște ale poziției corpului, pot declanșa sincopa.

Cu toate acestea, mai multe afecțiuni cardiace grave, cum ar fi bradicardia, tahicardia sau obstrucția fluxului sanguin, pot provoca, de asemenea, leșinul. (1)

35% dintre oameni vor avea cel puțin un episod de sincopă în decursul vieții lor și poate apărea atât la copii, cât și la adulți. (2)

Te simți amețit

Dacă te-ai ridicat vreodată prea repede și te-ai simțit amețit pentru o clipă, ai experimentat o ușoară versiune de sincopă. Când stai întins, sângele este uniform distribuit, iar când te ridici, sângele cade rapid din cauza gravității. Pe măsură ce sângele se îndepărtează de creier când stai, presiunea sângelui scade și începi să te simți amețit.

Dacă întâmpini dificultăți când te ridici în picioare, încearcă să încordezi mușchii din partea inferioară a corpului, cum ar fi coapsa și gamba, înainte de a te ridica în picioare. Astfel, vei pompa sânge înapoi în jumătatea superioară a corpului, împiedicând scăderea rapidă a tensiunii arteriale odată ce ești în poziție verticală.

Începi să hiperventilezi

Înainte ca majoritatea oamenilor să leșine, ei vor hiperventila. Pe măsură ce creierul detectează niveluri mai scăzute de oxigen, corpul va trimite impulsuri pentru a începe să respiri mai repede pentru a conserva mai mult aer. Dacă începi să hiperventilezi, găsește un loc în care să stai sau să te întinzi, închide ochii și plasează o mână pe burtă. Apoi, concentrează-te asupra respirației lente, adânci, extinzându-ți stomacul ca un balon pe măsură ce inhalezi prin nas și expiri pe gură.

Oxigenul suplimentar va hrăni fiecare celulă din corp și va ușura stresul creierului. Ai putea încerca, de asemenea, o tehnică testată într-un studiu realizat de Societatea Europeană de Cardiologie; pacienții care au înghițit când tensiunea arterială a scăzut, au putut evita sincopa. (3)

Vezi pete în fața ochilor

Ochii tăi ar putea oferi primul indiciu că ești pe cale să leșini. Vasele de sânge de la nivelul ochilor se prăbușesc primele, atunci când sângele se deplasează în jos. Dacă începi să vezi pete sau strălucire în fața ochilor, întinde-te sau stai și pune-ți capul între genunchi. Acest lucru va direcționa fluxul de sânge înapoi în creier și îți va proteja zona capului și a gâtului dacă îți pierzi conștiința.

Simți furnicături în vârful degetelor și la nivelul buzelor

Pe măsură ce fluxul sanguin către creier scade, calciul din sânge poate scădea brusc. Când se întâmplă acest lucru, s-ar putea să simți furnicături sau amorțeală la nivelul extremităților - în special la vârful degetelor și în jurul buzelor - deoarece mineralul vital se îndepărtează de aceste zone.

Lărgește cureaua, gulerul sau orice altă îmbrăcăminte care se strânge, înainte de a te așeza, pentru a permite sîngelui să circule în mod corect, prin transportul oxigenului și a sângelui spre creier.

Simți că îți este cald

Dacă ești pe cale de a leșina, ai putea experimenta o senzație caldă, resimțită la nivelul întregului corp. Se pare că ceea ce simți de fapt este o creștere rapidă a fluxului sanguin, deoarece inima ta compensează lipsa sângelui și a oxigenului din creier.

Dacă simți că îți este cald, găsește un loc răcoros unde să te așezi și consumă apă; acest lucru poate readuce ritmul cardiac într-un ritm normal.

Stai mult timp în picioare

Când stai, inima ta trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sânge către creier. Fluxul de sânge este direcționat spre brațe și picioare în timp ce stai în picioare, iar, creierul poate începe să-și piardă sursa de energie esențială dacă ești în poziție verticală prea mult timp.

Dacă începi să te simți amețit sau dacă ai o stare de greață în timp ce te afli pe picioare, tensionează partea inferioară a corpului pentru a împinge fluxul de sânge spre partea superioară a corpului.

Într-un studiu publicat în Circulation, un jurnal al American Heart Association, pacienții care și-au încrucișat picioarele în timp ce erau în picioare și și-au tensionat mușchii inferiori au stabilizat tensiunea arterială și ritmul cardiac, întârziind leșinul cu o medie de 2,5 minute; unii chiar au evitat sincopa cu totul. (4)

Vedere încețoșată

În cazul în care experimentezi o îngustare a câmpului vizual, acesta este un semn al scăderii tensiunii arteriale, ceea ce ar putea duce la leșin.

În această situație, nu te forța să rămâi în picioare sau să încerci să clipești. În schimb, găsește un scaun și stai jos sau întinde-te imediat.

Ai o nuanță albastră a pielii

Un puls lent și slab înseamnă că sângele nu ajunge până la stratul exterior al pielii, făcând-o să pară palidă (și uneori puțin albastră).

Când te așezi, masează mușchii din brațele și picioarele tale în mișcări circulare lente pentru a ajuta sângele să circule din nou corect și să readuci tensiunea arterială la un nivel normal.

Senzația de greață

Senzația de greață poate fi un semn al multor afecțiuni (inclusiv sarcina, intoxicația alimentară și intoxicația alcoolică), dar dacă greața este însoțită de alte simptome de sincopă, cum ar fi vedere încețoșată sau hiperventilație, încearcă să stai jos și contactează medicul imediat. Deshidratarea ar putea declanșa atât greața, cât și leșinul, așa că nu uita să bei lichide și să te odihnești într-o zonă rece departe de soare. (5)

Recomandări

Persoanele care experimentează semnele specifice leșinului, precum amețeli și palmele transpirate ar trebui să stea jos sau să se întindă. Oricine cu sincopă trebuie să primească o evaluare inițială, inclusiv examinări fizice și istorice detaliate și măsurarea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, de către un medic.

De asemenea, se recomandă o electrocardiogramă ca parte a evaluării inițiale pentru a furniza informații despre cauza sincopului. ECG este disponibil pe scară largă și este ieftin și poate furniza informații despre cauza potențială și specifică a sincopului (de exemplu, ritmuri anormale ale inimii).

Pentru persoanele care sunt deshidratate, poate fi benefică creșterea consumului de sare și de lichide pentru a preveni sincopa. Această recomandare, precum și îndepărtarea sau reducerea medicamentelor hipotensive și diuretice pentru persoanele care au experimentat sincope.

Pentru sportivi, se recomandă o evaluare cardiovasculară de către un furnizor de asistență medicală înainte de reluarea sportului competitiv. Cei cu sincopă și o tulburare a ritmului cardiac structural ar trebui să consulte un specialist.


Data actualizare: 12-06-2019 | creare: 17-10-2018 | Vizite: 11253
Bibliografie
1. Syncope (Fainting). Url: https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/symptoms-diagnosis--monitoring-of-arrhythmia/syncope-fainting
2. Vulnerability to simple faints is predicted by regional differences in brain anatomy. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2726440/
3. Sniffing and gasping can prevent fainting. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151017152233.htm
4. Leg maneuver may prevent fainting. Url: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2002-09/aha-lmm082802.php
5. 9 Clear Signs You’re About to Faint. Url: https://www.rd.com/health/conditions/feeling-faint/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane leșină mai ușor decât altele
  • Sincopele cauzate de tulburările de ritm ar putea fi prevenite
  • Starea de leșin - cauze, cum o recunoști, sfaturi, tratament
  •