Sexsomnia, o tulburare psihologica serioasa

Data publicării: 05-06-2007

Componenta sexuala a visului pare sa nu fie una tocmai inofensiva. In opinia psihologilor americani, daca simtiti in mod regulat o excitatie sexuala in timpul somnului, atunci ar fi bine sa va adresati psihiatrului, pentru a nu ajunge cumva pe banca acuzatilor, noteaza cotidianul rus Gazeta.Ru.

    Daca suferiti de insomnie sau daca simtiti in mod regulat o excitatie sexuala in timpul somnului, atunci aveti nevoie de ajutor psihiatric, considera cercetatorii americani. Un studiu recent a dezvaluit cel putin 11 tulburari de somn care au, intr-un fel sau altul, legatura cu sexul.
    Potrivit portalului FOX News, aceste tulburari, reunite sub titlul generic de ”sexsomnia” sau ”sleepsex”, ii afecteaza in special pe oamenii sanatosi din punct de vedere psihic. Fiind absolut ”adecvati” in timpul perioadei de veghe, aceleasi persoane comit actiuni sexuale inconstiente in timpul starii de somn.
    Potrivit lui Carlos Schenck, psihiatru in cadrul Minnesota Regional Sleep Disorders Center, care impreuna cu colegii sai a studiat tulburarile de comportament ale oamenilor, in timpul somnului la om se poate ”trezi” orice fel de instinct primar. Sub influenta acestuia, omul poate comite cele mai neasteptate actiuni.
    Concentrandu-si atentia asupra tulburarilor de somn legate de sex, cercetatorii din grupul condus de Schenck au analizat literatura medicala din perioada 1950-2006 ce contine studii despre somn si comportamentul sexual. In afara de aceasta, psihiatrii de la Minnesota Regional Sleep Disorders Center au analizat rezultatele unui sondaj desfasurat pe Internet, la care luasera parte 219 persoane.
    Dupa cum au descoperit cercetatorii, 92 la suta dintre persoanele intervievate au cunoscut in repetate randuri asa-zise episoade de ”sexsomnie”. Analizarea unor surse de informatii diferite a relevat ca, in majoritatea cazurilor, ”bolnavi cronici” sunt barbatii. In loc sa doarma profund, acesti ”bolnavi” se mastrubeaza sau fac sex cu partenerul lor chiar in timpul somnului. Orgasmul care survine in urma unor asemenea ”manipulari” nu-i obliga sa se trezeasca. Mai mult decat atat, ei aproape ca nu-si amintesc niciodata evenimentele din noaptea precedenta.
    Cu toate acestea, sexul acompaniat de mangaierile si vocalizarile corespunzatoare sau autosatisfacerea nu sunt catusi de putin unicele tulburari ale somnului legate de viata sexuala. Cei bolnavi de sexinsomnie pot sa dea dovada de agresiune sexuala, de excitare sexuala crescuta in timpul somnului, ei pot fi urmariti de insomnii legate de fantezii sexuale obsedante, pot avea halucinatii sau psihoze nocturne. Sindromul ”picioarelor nelinistite” si sindormul Kleine-Levin /Kleine-Levin Syndrom/ au intrat si ele pe lista tulburarilor legate de sex.
    Din pacate, asemenea actiuni nu creeaza doar un anume disconfort celor care locuiesc impreuna cu ”bolnavul” /in primul rand, partenerului sau de viata/, dar il pot chiar aduce pe ”suferind” pe banca acuzatilor. Dupa cum aminteste Schenck, de exemplu sexul fara acordul partenerului este o infractiune ce se pedepseste penal, iar faptul ca omul nu-si aminteste amanunte din evenimentele care au avut loc noaptea precedenta pot reprezenta ”circumstante atenuante”, insa nu-l pot absolvi pe om de raspundere.
    Se imbolnavesc de ”sexsomnie” de regula cei care deja sufera de o anumita perturbare a somului. De exemplu, din grupul de risc fac parte persoanele somnambule, precum si cele care au in mod regulat cosmaruri. ”Sexsomnia nu apare din senin”, subliniaza psihologul american.
    De altfel, un asemenea comportament ciudat in timpul somnului nu constituie o dovada a faptului ca ”victima sexsomniei” ar avea anumite probleme de ordin psihologic. Potrivit lui Schenck, in loc sa se simta vinovat in fata partenerului sau si sa incerce sa se auto-analizeze, acesti bolnavi ar trebui sa consulte un specialist, care i-ar readuce repede la o viata sexuala normala.
    ”Cu cat mai mult veti taragana rezolvarea acestei probleme, cu atat mai mare este probabilitatea ca, pe fondul sexsomniei, sa se dezvolte o problema psihologica mai serioasa, cum ar fi depresia, de exemplu”, declara Schenck.
    Studiul realizat de grupul de cercetatori aflat sub indrumarea lui Schenck a fost publicat in revista Sleep. In afara de aceasta, pe aceeasi tema a mai fost publicat si un studiu monografic intitulat ”Sleep: The Mysteries, The Problems and The Solutions” /Somnul: enigme, probleme si solutii/, noteaza in final cotidianul rus.
Sursa: Rompres, 05-06-2007, Vizualizari 1036
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.