Sfaturi ca să eviți răcelile

©

Autor:

Sfaturi ca să eviți răcelile

Răceala comună este considerată cea mai frecventă afecțiune la nivel global și principala cauză a absenteismului de la locul de muncă și de la școală. Răceala comună, împreună cu alte infecții virale sau bacteriene, inclusiv cea cu virusul SARS-CoV-2, se răspândesc cel mai comun prin particulele de mucus expirate de o persoană infectată și inhalate de către alte persoane. Răceala se poate răspândi, de asemenea, prin atingerea cu mâinile a suprafețelor care au fost contaminate, urmată de atingerea nasului, a gurii sau a ochilor cu mâinile neigienizate. În ambele cazuri, anumite măsuri simple pot ajuta la reducerea riscului de infectare. (1, 2)

Sfaturi ca să eviți răcelile

Majoritatea măsurilor aplicate cu succes pentru reducerea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2 pot fi eficiente pentru reducerea riscului de contractare a unui virus din categoria celor care provoacă răcelile comune. Următoarele sfaturi pot fi utile pentru a evita răcelile:

Spălați-vă des pe mâini.

Reprezintă cea mai simplă și mai eficientă măsură de prevenire a transmiterii virusurilor și a bacteriilor. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, spălarea corectă a mâinilor poate duce la o scădere cu 16-21% a bolilor respiratorii, cum ar fi răceala și gripa. Practica de igienizare a mâinilor trebuie să fie efectuată după contactul cu suprafețe străine, înainte de atingerea feței. Pentru a elimina în întregime potențiale particule virale de pe mâini, se recomandă spălarea acestora pentru minimum 20 de secunde, cu apă și săpun. Atunci când spălarea mâinilor nu este posibilă, se poate utiliza un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool (cu cel puțin 70% alcool). (1, 2, 3)

Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate. Atingerea feței cu mâinile nespălate după ce ați intrat în contact cu suprafețe dintr-o zonă publică sau cu persoane bolnave poate determina pătrunderea în organism a virușilor responsabili pentru răceala comună sau responsabili pentru alte infecții virale ori bacteriene. (1, 2)

Păstrați suprafețele curate.

Dezinfectarea suprafețelor cu care intrați în contact și care sunt atinse și de către alte persoane, precum mânerele ușilor, întrerupătoarele de lumină, blaturile sau chiuvetele, cât și dispozitivele pe care le folosiți cu regularitate, precum telefonul, este importantă pentru a reduce riscul de infectare. Dezinfectarea suprafețelor se poate realiza cu apă și săpun, dar și cu dezinfectant pe bază de alcool sau pe bază de hipoclorit de sodiu (clor). Înainte de utilizarea dezinfectanților și a produselor de curățare, este esențial să urmați instrucțiunile existente pe etichete. De asemenea, pentru o dezinfectare corespunzătoare, este indicat să nu folosiți substanțe chimice puternice pe suprafețe unde se prepară mâncarea. (1, 3)

Stați departe de persoanele bolnave.

Evitarea contactului direct cu persoanele despre care știți că prezintă simptome de răceală sau orice altă infecție poate ajuta la prevenirea răspândirii agenților infecțioși. (2)

Renunțați la tutun.

Persoanele fumătoare sau care sunt expuse în mod indirect la fumul de țigară sunt mai predispuse la raceli și alte infecții, preponderent din cauza iritației produse de fumul de țigară la nivelul căilor respiratorii. Studiile arată, de asemenea, faptul că persoanele fumătoare sau care inhalează fumul de țigară în mod regulat au mai multe șanse de a prezenta simptome severe atunci când fac răceli sau gripă. (1, 3, 4)

Controlați nivelul stresului.

Studiile au arătat că persoanele care se confruntă cu stres emoțional persistent și alte probleme de sănătate mintală au un sistem imunitar slăbit și sunt mai predispuse să se infecteze, comparativ cu persoanele fără probleme de sănătate mintală. (1, 5)

Mențineți aerul curat.

Lipsa aerisiri reprezintă un motiv principal pentru care infecțiile respiratorii se transmit în comunitate, în spații închise. În cazul în care în familie există o persoană cu simptome de răceală, pentru a reduce riscul de infectare al celorlalți membri ai familiei este necesară, în afara evitării contactului fizic direct cu persoana bolnavă, aerisirea cu regularitate a locuinței. Se recomandă, de asemenea, ca persoana infectată să fie izolată în una dintre camerele locuinței. (1, 3, 6)


Data actualizare: 04-01-2022 | creare: 04-01-2022 | Vizite: 562
Bibliografie
(1) 10 Tips to Prevent The Common Cold, https://www.medicinenet.com/10_tips_to_prevent_the_common_cold/views.htm
(2) Common Colds: Protect Yourself and Others, https://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/index.html
(3) How to reduce the risk of getting sick, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324422
(4) Effects of Tobacco on the Immune System, https://www.news-medical.net/amp/health/Effects-of-Tobacco-on-the-Immune-System.aspx
(5) Stress Weakens the Immune System, https://www.apa.org/research/action/immune
(6) Improving Ventilation in Your Home, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/Improving-Ventilation-Home.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: