Și optimiștii se gândesc la ce e mai rău

©

Autor:

Și optimiștii se gândesc la ce e mai rău
Conform rezultatelor unei meta-analize recente realizate de o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Riverside, în fața unor vești confuze, potențial negative, chiar și optimiștii se pregătesc mental pentru ce este mai rău.

Optimismul sau capacitatea de a vedea partea „plină a paharului” constă în tendința indivizilor de a crede că o anumită situație, bună sau rea, va avea o finalitate pozitivă. În schimb, pesimismul se referă la tendința persoanelor de a se aștepta la ce este mai rău în orice situație dată.

Despre diferențele dintre optimiști și pesimiști citiți mai multe aici.

Cercetătorii de la Universitatea din California au dorit să vadă dacă în fața unor vești/situații cu potențial negativ, cum ar fi de exemplu un diagnostic medical, optimiștii își păstrează atitudinea pozitivă. În general, în astfel de situații, tendința generală este de pregătire pentru primirea unor vești rele, iar intuiția ne spune că optimiștii ar gestiona mai bine astfel de scenarii, fiind mai puțin afectați de anxietate.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au analizat nouă studii pe acest subiect, dintre care unele vizau rolul optimismului și pesimismului în condiții controlate de laborator în care participanții așteptau rezultatele unor teste sau a evaluării atractivității de către alte persoane, iar altele erau realizate în situații reale de viață, cum ar fi examenul de admitere în barou. De asemenea, autorii au evaluat la fiecare participant nivelul de optimism/pesimism și modul în care cei optimiști se comportau în situațiile incerte.

În niciun studiu nu a fost observată o diferență între optimiști și pesimiști în privința tendinței de a fi pregătiți pentru ce este mai rău, ceea ce, consideră autorii, nu este un aspect negativ, pentru că îi protejează pe optimiști de impactul primirii unor vești rele.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 12-01-2020 | creare: 20-12-2016 | Vizite: 854
Bibliografie
Optimists can think the worst, too, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/314746.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele optimiste contribuie la sănătatea partenerilor lor
  • Recunoștința și optimismul pot reduce riscul de boli cardiovasculare
  • Modul în care optimismul promovează sănătatea, investigat de cercetători
  •