Simptomele de greață și vărsături din timpul sarcinii, ameliorate cu ajutorul probioticelor
Autor: Teodorescu Mihai

Probioticele, considerate „bacterii benefice”, pot fi găsite în alimente precum iaurt, kimchi, chefir sau varză murată, însă pot fi consumate și ca suplimente alimentare. Se crede că probioticele susțin „microbiomul intestinal”, ce reprezintă totalitatea microorganismelor care trăiesc în tractul gastrointestinal. În timpul sarcinii, hormoni precum estrogenul și progesteronul cresc, aducând multe schimbări fizice. Creșterile cantității de hormoni pot modifica, de asemenea, microbiomul intestinal, care afectează probabil funcțiile sistemului digestiv și provoacă simptome nedorite precum greață, vărsături și constipație.
Cercetătorii și-au propus să determine dacă suplimentarea cu un probiotic ar putea fi benefică pentru funcția gastrointestinală în timpul sarcinii. Studiul a inclus 32 de femei și a durat 16 zile. Pe perioada studiului, participanții au luat o capsulă probiotică de două ori pe zi timp de șase zile, urmate de două zile libere, iar apoi au repetat ciclul. Probioticele erau disponibile fără prescripție medicală și conțineau în principal Lactobacillus.
Cercetătorii au descoperit că administrarea de probiotice a redus semnificativ greața și vărsăturile. Orele de greață (numărul de ore în care participanții au simțit greață) au fost reduse cu 16%, iar numărul de ori în care au vărsat a fost redus cu 33%. Aportul de probiotice a îmbunătățit, de asemenea, semnificativ simptomele legate de calitatea vieții, cum ar fi oboseala, pofta de mâncare scăzută și dificultatea de a menține activități sociale normale, după cum au fost evaluate prin chestionare. De asemenea, s-a descoperit că probioticele reduc semnificativ constipația.
„De-a lungul anilor, am observat că probioticele pot reduce greața și vărsăturile și pot ușura constipația. Este foarte încurajator că studiul a dovedit că acest lucru este adevărat”, a declarat autorul principal al studiului, Albert T. Liu, profesor de obstetrică și ginecologie. Deși descoperirile sunt intrigante, cercetătorii avertizează că, din cauza dimensiunii reduse a eșantionului, vor fi necesare studii suplimentare pentru a confirma efectele probioticelor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Boala inflamatorie intestinală crește riscurile de complicații pentru femeile însărcinate
- Ești însărcinată? Atenție la consumul de lemn dulce!
- Sarcinile protejează împotriva cancerului endometrial: femeile cu mai mult de 3 copii au un risc de două ori mai mic de a dezvolta boala
- Temperatura crescută de afară ar putea fi asociată cu riscul de diabet gestațional
- Greata pe timpul sarcinii
- Saptamana 11 de sarcina(prima sarcina si gemelara)
- Greață si vomă in sarcina