Sindicalistii reclama lipsa aparaturii in spitalele satmarene

Data publicării: 22-02-2008

Liderii de sindicat din Satu Mare reclama ca foarte multi satmareni apeleaza la spitale din alte judete sau la cele din Ungaria, din cauza lipsei aparaturii performante a spitalelor din judet, transmite corespondentul ROMPRES.
Conform unui comunicat al Prefecturii Satu Mare, la sedinta Comisiei de Dialog Social de vineri, liderii de sindicat Nicolae Baciu (CNS Meridian), Vasile Darle (Cartel ALFA) si Ioan Secan (CSDR) au fost de parere ca s-ar impune derularea unei campanii de informare a opiniei publice in sensul sensibilizarii asupra problemelor din domeniul sanitar si atragerea unui numar cat mai mare de contribuabili care sa fie de acord ca 2% din impozit sa fie virat catre acest sector.
Chiar daca sumele ce vor fi astfel colectate nu vor acoperi necesarul pentru dotarea si reabilitarea unitatilor spitalicesti, vor reprezenta un sprijin, cu conditia ca acest lucru sa se regaseasca in conditiile oferite pacientilor. Mult mai radical, Ioan Secan a afirmat ca s-ar impune o regandire a intregului sistem, concomitent cu introducerea unui sistem informatic eficient. Potrivit exemplului dat de Vasile Darle, un cetatean francez ce a fost internat de urgenta la spitalul din municipiul Satu Mare a trebuit transportat la o alta unitate din tara, deoarece nu a existat aparatura necesara de interventie si exista, la acel moment, o criza de sange.
Managerul interimar al Spitalului Judetean de Urgenta, Aurelia Vulciu, a fost de acord cu o parte din lipsurile invocate de liderii de sindicat. Referitor la situatia aparatului RMN ce va functiona in incinta spitalului, managerul a afirmat ca, in cel mult patru saptamani, acesta ar putea deveni operational.
Tot in sedinta Comisiei de Dialog Social, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta, dr. Francisc Pataki, a afirmat ca aceasta unitate trece printr-o criza majora de personal specializat, din cauza plecarii angajatilor in strainatate sau in alte domenii. Daca statia din Satu Mare este deservita de opt medici, in schimb, la substatiile din judet nu exista niciun medic, iar in unele zile, in statia centrala, ramane un singur medic, pentru a deservi un judet intreg. Cu toata dotarea cu autospeciale avand echipamente de ultima generatie, prin programul Ministerului Sanatatii Publice, criza de personal afecteaza utilizarea eficienta a acestora, iar cele patru autospeciale destinate serviciilor medicale la domiciliu stau nefolosite, intrucat medicii de familie nu au dorit sa se inscrie in acest program, a spus Pataki.
22-02-2008, Vizualizari 408
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.