Singurătatea poate crește riscul de boli cardiovasculare

©

Autor:

Singurătatea poate crește riscul de boli cardiovasculare
Un studiu publicat în jurnalul Heart arată că singurătatea și izolarea reprezintă un important factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, la fel ca anxietatea sau stresul de la locul de muncă.

Sedentarismul și obezitatea sunt factori de risc cunoscuți pentru reducerea speranței de viață. Cercetătorii au descoperit noi informații privind modul în care acești factori și alții -singurătatea și izolarea - influențează sănătatea, calitatea vieții și longevitatea.

Relațiile sociale sau lipsa lor au impact asupra sănătății, afirmații susținute și de mai multe studii. Factorii care stau la baza acestora sunt de trei tipuri:
  • comportamentali– singurătatea și izolarea favorizează comportamentul nociv, precum sendentarismul și fumatul;
  • psihologici – singurătatea este asociată cu stima de sine scăzută, depresie și probleme de somn;
  • fiziologici - izolarea și singurătatea pot duce la scăderea imunității și creșterea presiunii sangvine.

Studiul curent a fost realizat în cadrul Departamentului de Științe ale Sănătății al Universității din York (Anglia) și s-a axat pe cercetarea și înțelegerea consecințelor singurătății și relațiilor sociale deficitare asupra incidenței bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral (AVC).

Au fost analizate 23 de studii realizate pe diferite perioade de timp, între 3 și 21 de ani, datele fiind prelevate de la 181.000 de indivizi. Dintre aceștia, 4.628 au prezentat episoade de boli cardiovasculare (infarct, atac anginos sau deces) și 3.002 episoade de accident vascular cerebral pe durata monitorizării. Singurătatea și izolarea au fost asociate cu o creștere cu 29% a riscului de boli cardiovasculare și cu 32% a riscului de AVC. Aceste efecte sunt comparabile cu cele ale altor factori de risc, precum anxietatea sau stresul de la locul de muncă. Impactul a fost echivalent cu acela al fumatului și mai mare decât obezitatea sau hipertensiunea.

Autorii studiului menționează că datele sunt observaționale și nu se poate stabili o relație de cauzalitate: singurătatea produce boala sau boala duce la izolare?

Cu toate acestea, cercetătorii menționează că izolarea socială este o problemă reală cu care ne confruntăm, fiind necesare ședințe medicale specializate și ghiduri de prevenire a acestei izolări, în special pentru persoanele predispuse la acest comportament. De asemenea, aceștia menționează că un rol crucial în instalarea izolării îl reprezintă tehnologia: interacțiunea prin intermediul tehnologiei reduce interacțiunea față în față și abilitățile sociale ale persoanelor.

Singurătatea este o problemă ce necesită atenție specială, putând să devină o problemă de sănătate publică, ce afectează sănătatea și speranța de viață. Prevenirea singurătății și a izolării sociale poate juca un rol semnificativ în reducerea a două dintre cauzele principale de moarte prematură, a căror incidență este în continuă creștere: bolile cardiovasculare și accidentul vascular cerebral.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 09-08-2019 | creare: 21-04-2016 | Vizite: 1913
Bibliografie
Loneliness increases risk of heart disease and stroke, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/309267.php

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ecografia Doppler identifică riscul de atac vascular la pacienții asimptomatici
  • Singurătatea la bătrânețe
  • Singurătatea dăunează longevității
  •