Soc - Sambucus nigra

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Sambucus nigra

Denumire populara: soc; hoz, iboz, scorpat, sog

Descriere: Arbust inalt de 4-5 m, cu coroana tufoasa, rotunjita, cu madiva mai dezvoltata decat la toate celelalte specii.

Habitat: Europa si Marea Britanie.

Recoltare: Florile se recolteaza primavara si la inceputul verii si se usuca cat mai repede, la umbra. Scoarta si boabele se culeg in august si septembrie.

Partile utilizate: Scoarta, florile, boabele, frunzele.

Actiune: Scoarta - purgativ, vomitiv, diuretic. Frunzele - extern: emolient si faciliteaza vindecarea ranilor, iar intern: purgativ, expectorant, diuretic si diaforetic (provoaca transpiratia). Florile - diaforetic (provoaca transpiratia), anticataral (combate guturaiul), antispastic. Boabele de soc - diaforetic (provoaca transpiratia), diuretic, laxativ.

Indicatii terapeutice: Socul are  valoare unei „truse de medicamente” - frunzele se folosesc la contuzii si luxatii, rani si degeraturi; pot fi utilizate si ca unguent pentru tumori. Florile sunt ideale pentru tratarea racelii si gripei; sunt indicate in orice inflamatie catarala a tractului respirator superior, precum alergia la fan si sinuzita. Boabele au proprietati similare cu cele ale florilor, fiind in plus utile in reumatism.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor sudorific, antireumatic, depurativ. Pentru raceli si febra se poate combina cu menta, coada soricelului, sau isop. Pentru gripa se combina cu salvie indiana, iar pentru guturai se combina cu splinuta.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 2 lingurite de muguri uscati sau proaspeti si se lasa la infuzat 10 min. Se bea fierbinte de trei ori pe zi. Suc - se fierb boabele 2-3 min in apa, apoi se stoarce sucul. Pentru conservare, se fierbe 1 parte miere si 10 parti suc. Unguent - se incalzesc 3 parti frunze de soc si 6 parti vaselina diluata pana cand frunzele devin crocante. Se da prin sita si se depoziteaza. Tinctura - 2-4 ml de tinctura din flori de trei pe zi.

Data actualizare: 23-07-2011 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 4751
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!