Sportivii tineri prezintă rar simptome persistente de COVID-19, constată un studiu amplu

©

Autor:

Sportivii tineri prezintă rar simptome persistente de COVID-19, constată un studiu amplu
Amploarea și efectele simptomelor prelungite la sportivi în urma infecției cu COVID-19 au reprezentat o zonă de incertitudine clinică. Un nou studiu, publicat în Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă, arată că simptomele persistente în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2 apar rar la sportivii de colegiu. De asemenea, aproape la fel de rară este durerea în piept la reîntoarcerea la efort.  
Studiul observațional a analizat peste 3.500 de atleți de sex masculin și feminin din 44 de colegii și universități din Marea Britanie cu infecții anterioare cu COVID-19. Dintre participanții la studiu, doar 1,2% s-au dovedit a avea simptome persistente, definite ca simptome care durează mai mult de trei săptămâni de la debutul inițial al bolii sau al simptomelor. În timpul reîntoarcerii la efort, prevalența simptomelor de efort, inclusiv durere în piept, dificultăți de respirație, oboseală și palpitații cardiace, a fost, de asemenea, scăzută, în 4% din cohorta de studiu.

„Pentru marea majoritate a sportivilor, acest studiu arată că o întoarcere la activitățile anterioare este posibilă fără simptome persistente de COVID. Dar orice nouă durere în piept sau orice simptom cardiopulmonar ar trebui luate în serios”, spune autorul principal al studiului, Jonathan Drezner, director al Centrului de Medicină pentru Cardiologie Sportivă al Universității din Washington.

Se știe de mult timp că infecția cu SARS-CoV-2 poate afecta inima, inclusiv membrana și mușchii acesteia. Studiile au arătat că virusul poate infecta direct celulele inimii, ducând la o inflamație periculoasă, cunoscută sub numele de miocardită. Rezultatele studiului actual susțin utilizarea investigației RMN la sportivii cu durere toracică la efort și suspiciune clinică crescută de afectare cardiacă după COVID-19.

Dintre cei 24 de sportivi din studiu care au prezentat dureri toracice la efort, implicarea cardiacă probabilă sau certă a COVID-19 a fost găsită în 5 dintre cazuri. Pentru sportivii cu simptome în urma efortului fizic, altele decât durerea toracică, care au fost supuși unei investigații RMN cardiacă, nu au existat cazuri de implicare cardiacă probabilă sau certă COVID-19. „Deși este încurajator să vedem că riscul de apariție a simptomelor persistente de COVID la acești sportivi este scăzut, ar trebui să continuăm să monitorizăm sportivii și să verificăm cu ei cum se simt odată ce revin la activitățile fizice”, spun autorii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-11-2021 | creare: 15-11-2021 | Vizite: 302
Bibliografie
Lingering COVID symptoms in young, competitive athletes rare, large study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211111130253.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Simptomele post-COVID-19 în rândul copiilor și adolescenților din SUA
  • Medicii analizează cauzele sindroamelor post-COVID
  • Poate coenzima Q10 în doză mare să reducă numărul și severitatea simptomelor post-COVID-19?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum