Știința îmbătrânirii abordată în cadrul unui nou studiu

©

Autor:

Știința îmbătrânirii abordată în cadrul unui nou studiu
Într-o lume unde promisiunile despre încetinirea îmbătrânirii sunt omniprezente, de la creme antirid la superalimente și suplimente alimentare, înțelegerea reală a procesului de îmbătrânire rămâne încă un mister pentru mulți. În ciuda acestui fapt, experții de la Universitatea Tufts depun eforturi considerabile pentru a schimba această situație. La Facultatea de Medicină, se studiază sănătatea cardiacă a femeilor postmenopauză, în timp ce la Facultatea de Medicină Dentară, studenții sunt puși să poarte costume speciale pentru a simula îmbătrânirea. În plus, la Școala Friedman de Științe și Politici ale Nutriției, se educă viitorii dieteticieni, oameni de știință și factori de decizie politică despre nevoile nutriționale ale adulților în vârstă.
Centrul acestor eforturi este Centrul de Cercetare Jean Mayer USDA pentru Nutriție Umană și Îmbătrânire (HNRCA) de la Tufts, unul dintre cele mai mari centre de cercetare din lume axat pe îmbătrânirea sănătoasă și relația acesteia cu nutriția și activitatea fizică.

Christopher Wiley, un om de știință de la echipa de Biologie Fundamentală a Îmbătrânirii, studiază rolul nutriției și metabolismului în îmbătrânire la nivel celular și subliniază complexitatea surprinzătoare a îmbătrânirii. Sarah Booth, directorul HNRCA și liderul echipei de cercetare a vitaminei K, evidențiază importanța înțelegerii îmbătrânirii în contextul în care, în curând, populația de peste 65 de ani va depăși numeric pe cea de sub 18 ani, cu implicații semnificative pentru sănătatea publică și economie.

Îmbătrânirea nu este echivalentă cu bolile cronice degenerative, cum ar fi artrita sau Alzheimerul, ci mai degrabă este un proces biologic complex de pierdere a funcției în timp. În ciuda capacității corpului de auto-reparare, celulele încep să acumuleze mici defecțiuni pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce poate duce la disfuncții la nivelul țesuturilor și organelor.

În loc să se concentreze pe extinderea duratei de viață, cercetătorii se focusează pe încetinirea îmbătrânirii biologice, cu scopul de a prelungi perioada în care oamenii pot rămâne activi și independenți. Termenul „healthspan” este folosit pentru a descrie anii petrecuți fără dizabilități, în timp ce „lifespan” se referă la vârsta cronologică.

Factorii care influențează îmbătrânirea includ genetica, dieta, exercițiile fizice, mediul, nivelurile de stres și chiar clasa socio-economică. Înțelegerea modului în care fiecare dintre acești factori contribuie la îmbătrânire este dificilă, deoarece este greu să izolăm un singur factor sau să-i examinăm pe toți simultan.

Cercetarea îmbătrânirii necesită o abordare multidisciplinară, iar HNRCA integrează peste 40 de oameni de știință din diverse domenii pentru a studia cum exercițiile fizice și nutriția accelerează sau încetinesc procesele biologice comune ale îmbătrânirii naturale. Colaborările interdisciplinare sunt esențiale pentru progresul în cercetarea îmbătrânirii.

În cele din urmă, cercetarea îmbătrânirii nu urmărește să facă oamenii nemuritori, ci să comprime morbiditatea și să minimizeze suferința, un obiectiv profund umanitar. În acest sens, cercetătorii au înregistrat deja succese semnificative.

sursa: News Medical

Data actualizare: 06-11-2023 | creare: 06-11-2023 | Vizite: 317
Bibliografie
Tufts researchers explore the science of aging, link: https://www.news-medical.net/news/20231102/Tufts-researchers-explore-the-science-of-aging.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gene homoloage influențează longevitatea șoarecilor și ar putea oferi informații esențiale cu privire la îmbătrânirea la om
  • Cheia îmbătrânirii cu succes, conform unui nou studiu
  • Dieta mediteraneană și microbiomul - esențiale pentru o îmbătrânire sănătoasă
  •