Studiu: adipsina protejează celulele care secretă insulină

©

Autor:

Studiu: adipsina protejează celulele care secretă insulină

Adipsina protejează funcția celulelor beta și scade probabilitatea de apariție a diabetului, conform unui studiu publicat recent în revista Nature Medicine.
Adipocitocinele, secretate și produse de țesutul adipos, au un rol esențial în stimularea celulelor beta. Efectul creșterii secreției proteinelor are un efect pozitiv pe termen lung asupra diabetului, prin îmbunătățirea glicemiei și creșterea nivelului de insulină, dar și prin prevenirea morții celulelor beta, se arată în același studiu. Cercetarea actuală, realizată de către oamenii de știință de la Weill Cornell Medicine, poate avea implicații pentru dezvoltarea în viitor a unor terapii împotriva diabetului de tip 2, care să vizeze protejarea celulelor producătoare de insulină.

Diabetul zaharat de tip 2 afectează la momentul actual zeci de milioane de oameni de pe întreg globul. În Statele Unite, aproximativ 95% dintre pacienții cu diabet se confruntă cu forma de tip 2 a bolii. Organismul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 încetează să mai răspundă la insulină iar celulele producătoare de insulină, denumite celule beta pancreatice, încetează să mai producă insulină. Activitatea insuficientă a celulelor beta reprezintă problema principală asociată diabetului. Medicamentele disponibile care vizează celulele beta au adesea efecte secundare, motiv pentru care injectarea insulinei rămâne unica soluție pentru menținerea la un nivel stabil al glicemiei.

Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine au explorat teoria conform căreia proteina adipsina ar putea fi o terapie potențială pentru diabetul de tip 2, într-un studiu experimental efectuat pe șoareci de laborator. În cadrul experimentelor, șoarecilor cu diabet zaharat de tip 2 le-au fost crescute nivelurile de adipsipină, ceea ce a determinat prevenirea morții celulelor beta. Pentru a putea avea o imagine completă, autorii cercetării au studiat celulele beta în laborator, concluzia fiind aceea că adipsina activează molecula C3a, cu rol în protejarea și susținerea funcției celulelor beta. Totodată, anchetatorii au descoperit că molecula suprimă enzima Dusp26, care poate deteriora celulele beta și poate cauza moartea acestora. Prin blocarea activității enzimei Dusp26 în celulele beta umane producătoare de insulină a fost crescută eficacitatea celulelor beta.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-11-2019 | creare: 15-11-2019 | Vizite: 834
Bibliografie
New potential approach to type 2 diabetes treatment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191108132430.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: