STUDIU: Oligozaharidele din laptele matern și infecția cu rotavirus

©

Autor:

STUDIU: Oligozaharidele din laptele matern și infecția cu rotavirus
Deși programele de vaccinare împotriva rotavirusului sunt răspândite, diareea asociată infecției cu rotavirus persistă în țările în curs de dezvoltare, iar rotavirului continuă să fie un patogen viral major în țările în care vaccinarea nu este comună sau acoperirea vaccinală e în scădere.

Despre vaccinul anti-rotavirus citiți pe larg în articol.

Programul de supraveghere și control al infecției cu rotavirus inițiat de Organizația Mondială a Sănătății anunță faptul că 46% dintre sugarii cu vârsta mai mică de 12 luni care au fost spitalizați pentru diagnosticul de diaree au fost testați pozitiv pentru rotavirus în țările în care copiii nu sunt vaccinați, comparativ cu 17% în țările în care vaccinul împotriva rotavirusului se face de rutină. Prin urmare, este imperios necesară identificare unor metode adiționale pentru a preveni sau măcar pentru a reduce impactul infecției cu rotavirus.

Cercetări anterioare au demonstrat faptul că oligozaharidele prezente în mod natural în laptele matern manifestă acțiuni antimicrobiene și imunomodulatoare, totuși puțină atenție a fost acordată potențialului rol pe care oligozaharidele complexe l-ar putea juca în inițierea răspunsului imun la infecția cu rotavirus.

Prin intermediul unui studiu întreprins în cadrul Universității din Illinois au fost investigate efectele oligozaharidelor din laptele matern și ale oligozaharidelor cu rol prebiotic asupra populațiilor de celule imune provenite de la porci care nu aveau infecție cu rotavirus, respectiv de la porci care prezentau infecția.

Cercetătorii au pornit de la premisa că oligozaharidele din laptele matern modulează imunitatea gastrointestinală și pe cea sistemică deopotrivă, iar potrivit unui alt studiu, tot oligozaharidele ar putea contribui la reducerea duratei diareei induse de infecția cu rotavirus la porci.


Pe durata studiului, puii de porc nou-născuți care nu au primit colostru au fost divizați în trei grupuri: 1) hrăniți cu formulă îmbogățită cu oligozaharide din laptele matern, 2) cu formulă îmbogăță cu oligozaharide cu lanț lung și scurt (prebiotice), 3) respectiv grupul de control hrănit cu formulă convențională. În ziua a 10, jumătate dintre pui au fost infectați cu o tulpină porcină de rotavirus și monitorizați din punct de vedere al imunității.

Deloc surpinzător, rezultatele au arătat faptul că oligozaharidele din laptele matern erau considerabil mai eficiente comparativ cu prebioticele în ceea ce privește modularea funcției imune.

Mai exact, puii hrăniți cu formule îmbogățite cu oligozaharide din laptele matern au prezentat 1) cu aproximativ 50% mai multe celule imune care să „lupte” cu infecția, 2) cu 36% mai multe celule T efectoare și celule T cu memorie care sunt activate la nivelul ganglionilor limfatici mezenterici, 3) și de 5 ori mai multe celule mononucleare din sângele periferic, comparativ cu cei hrăniți cu formulă convențonală. Puii hrăniți cu formulă îmbogățită cu prebiotice au înregistrat valori intermediare ale markerilor imuni studiați.

Modificările observate în urma administrării oligozaharidelor din laptele matern, în special la nivelul ganglionilor limfatici mezenterici, sunt importante în mod particular în rezoluția clinică a semnelor și simptomelor infecției cu rotavirus, deoarece originea răspunsului imun în fața rotavirusului se află la nivelul acestor ganglioni.

Deși acest studiu a avut limitele lui, este primul care a remarcat efectele oligozaharidelor din laptele matern și dietă asupra imunității celulare sistemice și gastrointestinale într-un context patogenic, la modelele animale. Analiza constituie un prim pas către o mai bună înțelegere a bioactiității in vivo a oligozaharidelor din laptele matern. Rezultatele pozitive ale studiului publicat în The Journal of Nutrition schițează noi direcții de cercetare a modificărilor la nivelul microbiomului nou-născuților și a imunității de tip celular, în contextul administrării oligozaharidelor din lapte uman.

Sursa: Nestle Nutrition Institute

Data actualizare: 16-08-2017 | creare: 16-08-2017 | Vizite: 2139
Bibliografie
(1) New Research Demonstrates Effect of HMOs on Immunity, link: https://www.nestlenutrition-institute.org/news/article/2017/08/11/new-research-demonstrates-effects-of-hmos-on-immunity
(2) Dietary Human Milk Oligosaccharides but Not Prebiotic Oligosaccharides Increase Circulating Natural Killer Cell and Mesenteric Lymph Node Memory T Cell Populations in Noninfected and Rotavirus-Infected Neonatal Piglets, link: https://jn.nutrition.org/content/147/6/1041.abstract?sid=7a6c0e27-7cdf-4bf2-9445-b10060402a5b
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pomparea și păstrarea laptelui matern
  • Laptele matern – hrană pentru creier
  • Stimularea imunității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum