Laptele matern – hrană pentru creier

©

Autor: Redacția ROmedic

Laptele matern – hrană pentru creier
Un studiu realizat recent de o echipă de cercetători de la UC Santa Barbara și Universitatea din Pittsburgh a arătat că printre multiplele beneficii ale laptelui matern se află și buna funcționare a creierului pe termen lung, având efecte pozitive și asupra performanței școlare.

Studiul a comparat compoziția laptelui matern provenind de la femei din aproximativ 28 de țări și impactul pe care consumul laptelui l-a avut asupra rezultatelor obținute de copiii hrăniți cu acesta la o serie de teste școlare standardizate la matematică, științe și abilitățile de citire.

Cercetătorii au observat că prezența într-o cantitate ridicată a DHA – acidul docosahexaenoic care intră în componența acidului gras Omega 3 – este un predictor important al performanței școlare. Pe de altă parte, o cantitate ridicată de Omega 6  a prezis o performanță mai scăzută a copiilor la testele respective. Luate împreună, cantitățile de omega 3 și omega 6 au explicat până la jumătate din scorurile obținute de copii.

În cadrul studiului au fost analizați și factori economici care ar putea avea un impact asupra performanțelor școlare. Dintre aceștia confortul economic se pare că este cel mai important, alături de alimentația bogată în Omega 3. Dacă ar fi să se aleagă însă între aceștia doi, cercetătorii recomandă consumul de alimente bogate în Omega 3, pentru că este esențial pentru construirea, dezvoltarea și buna funcționare a creierului – pe parcursul vieții intrauterine prin alimentația mamei, pe durata alăptării prin laptele matern și prin alimentele consumate pe termen lung, după ce copilul este înțărcat.

Omega 3 se găsește în peștele gras (somon, macrou, hering, anșoa), fructele de mare, nuci, soia, uleiuri vegetale (de in, de măsline, de rapiță), semințe (de in, de dovleac).

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 23-07-2019 | creare: 16-09-2014 | Vizite: 2337
Bibliografie
Breast milk is brain food, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-breast-brain-food.html
Omega-3 fatty acids: where to find them?, link: https://www.eufic.org/article/en/artid/omega-3-fatty-acids/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pomparea și păstrarea laptelui matern
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum