Studiu: Sectorul farmaceutic din Romania, cel mai afectat de instabilitatea legislativa

Data publicării: 22-06-2009

Cel mai afectat sector din Romania in privinta reglementarii excesive si a instabilitatii legislative a fost, in 2008, cel farmaceutic, urmat de serviciile medicale si domeniul energiei electrice, se arata intr-un studiu realizat de catre agentia Point Public Affairs.
Cercetarea, intitulata „Top 10 cele mai reglementate sectoare economice in 2008”, a luat in calcul 24 de domenii, in primele zece mai fiind clasate: industria alimentara, segmentul financiar-bancar, petrol si gaze, agricultura, IT&C, bauturi alcoolice, zootehnie. Totodata, industriile auto, chimica, extractiva, metalurgica, textila, mass-media si publicitate, prelucrarea lemnului, silvicultura, transport, turism si tutun completeaza prima aplicatie de monitorizare a proiectelor legislative din Romania.
Potrivit sursei citate, in 2008, sectorul farmaceutic „a fost afectat grav de instabilitatea legislativa, pe fondul unui climat puternic electoral si tinand seama de implicatiile sale sociale”. De asemenea, autorii studiului considera ca din totalul de 70 de acte normative consemnate in anul precedent, mai bine de jumatate au avut un impact financiar negativ asupra societatilor care activeaza in domeniul farmaceutic, ducand la pierderi de peste 100 milioane de euro.
„Sectoarele agricol, zootehnic si alimentar, pentru care au fost adoptate in 2008 zeci de directive si regulamente de catre institutiile europene, sunt supuse fenomenului de hiper-reglementare. Aceste acte normative au caracter obligatoriu pentru statele membre si se justifica prin efortul UE de consolidare a pietei comune”, se noteaza in cercetarea companiei de lobby si relatii guvernamentale.
„Acolo unde pietele sunt controlate, prin preturi si tarife impuse sau conditii stricte de operare, asa cum este cazul telecomunicatiilor, sectorului financiar-bancar, bauturi alcoolice, energie electrica, gaze naturale sau industria farmaceutica, se simte nevoia cresterii responsabilitatii autoritatilor romane in luarea deciziilor, printr-un proces mai amplu si mai serios de consultare cu cei afectati, asa cum se intampla in Uniunea Europeana”, a subliniat Laura Florea, Managing Partner, Point Public Affairs.
Studiul face parte din aplicatia LAW v.1, lansata de catre Point Public Affairs in 2008, si reprezinta o baza de date online ce contine proiectele de acte normative nationale si europene, structurate pe domenii relevante abonatilor, actualizata si interpretata de catre specialistii agentiei.
La un an de la infiintare, compania a reusit sa atraga in portofoliu 11 clienti. Principalii competitori sunt agentiile Candole Partners, Serban&Musneci Associates si McGuireWoods.
Sursa: Agerpres, 22-06-2009, Vizualizari 448
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.