STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurența cancerului de colon

©

Autor:

STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurența cancerului de colon
Fructele oleaginoase precum nucile, migdalele, fisticul, nucile pecan, caju, arahidele și alunele de pădure sunt excelente surse de nutrienți, fiind asociate frecvent cu reducerea riscului de boli cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat tip 2 și diferite tipuri de cancere).

Mai nou însă, consumul acestora a fost corelat cu scăderea dramatică a recurenței cancerului de colon. Aceasta a fost concluzia unui studiu la care au participat 826 de pacienți cu cancer de colon, stadiul III, ce au beneficiat de tratament chirurgical și chimioterapie. În absența metastazelor, acești pacienți au 70% șanse de a supraviețui 3 ani după finalizarea tratamentului anticancer, de aceea strategiile de prevenție a afecțiunilor oncologice trebuie reluate și aplicate cu conștiinciozitate de către pacienți.

Printre aceste strategii se numără și adoptarea unui stil de viață sănătos, respectiv a unei alimentații echilibrată ce presupune și un aport regulat, corect dozat de fructe oleaginoase. Astfel, persoanele care consumă regulat nucifere au prezentat un risc de recurență a cancerului cu 42% mai mic și cu 57% mai puține șanse de deces, comparativ cu persoanele care nu au consumat nuci după terminarea tratamentului oncologic.

În ceea ce privește aportul exlusiv de arahide (alune de pământ), șansele de recurență au fost cu 46% mai mici, respectiv cele de deces cu 53% mai reduse în cazul pacienților ce au avut un aport de cel puțin 60 g de arahide pe săptămână, în comparație cu cei ce nu au consumat deloc.

Aceste efecte nu se aplică și în cazul consumului de unt de arahide.

Experții atrag atenția asupra faptului că studiul este unul observațional și nu a stabilit o relație de tip cauză și efect între consumul de nucifere și protecția împotriva recurenței cancerului de colon. Prin urmare aceste rezultate trebuie tratate cu precauție.

Aportul corespunzător de oleaginoase în cadrul unei alimentații complexe, diverse, suficiente, face parte din recomandările nutriționale pentru o viață sănătoasă și în cadrul prevenției primare (pentru a nu face boala), respectiv secundare (pentru a evita complicațiile și a stopa progresia) a cancerului.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 26-02-2023 | creare: 23-05-2017 | Vizite: 3396
Bibliografie
Certain nuts may help ward off return of colon cancer: study, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-nuts-ward-colon-cancer.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nucile ar putea îmbunătăți sănătatea colonului
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum