Consumul de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare
Nucile conțin numeroase substanțe nutritive cum ar fi grăsimi nesaturate, proteine, minerale și vitamine. Sunt singurele fructe cu coajă lignificată ce asigură o cantitate semnificativă de acid alfa-linoleic, o formă vegetală de Omega-3.

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică arată că nucile pot reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare. Afirmația a fost făcută în urma analizei unui număr de 61 de studii clinice, observându-se o reducere a valorilor pentru colesterol total, trigliceride, LDL colesterol și ApoB – apolipoproteina primară gasită în LDL colesterol. Acești parametri sunt factori cheie în evaluarea riscului cardiovascular.

Conform studiilor, consumul a două porții de nuci zilnic contribuie la  reducerea colesterolului total și a LDL-colesterolului. Participanții la studii, în număr de 2.582, au consumat nuci zilnic, iar doza a variat între 5-100 g/zi.

Consumul regulat de nuci a fost asociat cu o reducere a colesterolului LDL cu aproximativ 9-16% și a presiunii sangvine diastolice cu 2-3 mmHg, dar și cu reducerea colesterolului total, creșterea valorilor colesterolului HDL, reducerea valorilor proteinei C-reactive asociate inflamației și îmbunătățirea funcției arteriale.

Acești factori influențează riscul de boli cardiovasculare, minimizarea lor reprezentând un pas important în menținerea sănătății inimii. Nucile nu sunt doar o importantă sursă de Omega-3, ci și de fibre și proteine, esențiale bunei funcționări a organismlui.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 24-11-2015 | creare: 20-11-2015 | Vizite: 1963
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Activitatea fizică regulată ar putea fi soluția pentru epidemia de obezitate și boli cardiovasculare
  • Nucile ar putea îmbunătăți sănătatea colonului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum