Studiul China

©

Autor:

Studiul China

Studiul China este o carte publicată de biochimistul T. Colin Campbell și de fiul său în 2005. Volumul detaliază un studiu realizat de către cei doi și care a concluzionat că produsele animale duc la afecțiuni cronice precum diabet, boli coronariene, cancer de sân, cancer de prostată și cancer de colon. Mai mult, autorii propun o dietă bazată pe plante și evitarea produselor procesate, a carbohidraților rafinați și a produselor animale (în special, vita, porcul, puiul, peștele, ouăle, brânza și laptele) și declară că orice dietă care conține mai mult de 0 mg de colesterol este nesănătoasă. (1, 2, 3)

Mai apoi, autorii propun expunerea la soare și suplimente alimentare pe bază de vitamina B pentru a completa dieta deficitară în produse animale.

Cartea se bazează și extinde un studiu de 20 de ani realizat printr-o colaborare dintre Universitățile Cornell și Oxford și guvernul chinez. Studiul a urmărit cazurile de mortalitate pe fond de cancer și alte boli cronice în intervalul 1973-1975 în 65 de comune din China; informațiile au fost mai apoi corelate cu datele despre dieta locurilor prelevate în perioada 1983-1984 și testele de sânge luate de la 100 de persoane din fiecare comună. Acele comune au fost alese deoarece populația locală tindea să consume la fel ca generațiile anterioare care au populat locurile. Studiul a concluzionat că acele comune în care se consumau cantități mari de produse animale în perioada 1983-1984 aveau un risc mult mai are de deces din cauza unor boli „vestice” în intervalul 1973-1975 în timp ce comunele în care dieta zilnică se baza pe plante erau mult mai sănătoși. (1)

Studii contra

Una dintre primele păreri împotriva Studiului China vine de la nutriționistul Loren Cordain care spune că nu toate proteinele animale sunt dăunătoare omului (există inclusiv studii care spun că peștele și carnea de pui reduc riscul de apariție a unor boli cronice). (4)

Dacă acest nutriționist poate fi trecut cu vederea, deoarece are o carte în care promovează o dietă bazată pe proteine animale, același lucru nu poate fi spus despre doctorii și cercetătorii care nu au nimic de câștigat din discreditarea rezultatelor lui Campbell. De exemplu, Harriet Hall, un doctor care scrie des împotriva tratamentelor alternative care nu sunt demonstrate științific spunea într-o postare pe blog că rezultatele obținute în studiul China nu sunt susținute de datele de pe teren și pune o întrebare interesantă: „De ce există așa multe cazuri de cancer gastric în China prin comparație cu alte zone ale lumii care au o dietă mult mai dezechilibrată?”. (5)

De asemenea, trebuie avute în vedere câteva lucruri legate de perioada realizării studiului:

  • În anii ’70-’80 frigiderul nu era un bun de larg consum în zonele rurale din China. În aceste condiții carnea era afumată sau ținută în condiții neigienice. Carnea afumată ținută la temperaturi mari cauzează apariția unor amine biogenice din familia histaminelor, cadaverinelor și nitrozaminelor care au efect carcinogen (6, 7)
  • Contaminarea cu mucegai – lipsa frigiderului și depozitarea neigienică a cărnii atrage după sine apariția mucegaiul și a ciupercii care creează micotoxine. Acestea au efect carcinogen și reprezintă o problemă majoră pe teritoriul Asiei. Mai apoi, dacă animalele au consumat iarbă sau fân mucegăite (și acest lucru încă se întâmplă pe teritoriul Chinei) duce la acumulare micotoxinelor în cropul animalelor iar carnea lor devine toxică atunci când este consumată de om. (8, 9, 10, 11)
  • Modul de preparare al hranei – combustibilul era foarte scump în China anilor ’70-’80 așa că nu este de mirare că localnicii apelau la modalități improvizate care le punea viața în pericol (carnea și legumele erau prăjite în ulei încins la temperaturi mari). Încingerea cărnii duce la oxidarea sa și o face periculoasă pentru organism, deoarece prin expunerea la ulei încins sunt produși agenți de glicare (AGE), o serie de produse cu efect carcinogen (12, 13)


Deși pot apărea probleme de sănătate ca urmare a consumului de produse animale acest lucru depinde mult de calitatea (carne din animale hrănite bio), cât și de condițiile de depozitare, precum și de modul de preparare. Dacă mănânci lactate în termenul de valabilitate și gătești carne slabă la grătar fără pic de ulei nu vei avea probleme nici pe termen scurt și nici pe termen lung.


Data actualizare: 17-12-2019 | creare: 17-12-2019 | Vizite: 256
Bibliografie
1. T. Colin Campbell , and T. Colin Campbell II. The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-Term Health, BenBella Books, 2005
2. Huge Study Of Diet Indicts Fat And Meat. https://www.nytimes.com/1990/05/08/science/huge-study-of-diet-indicts-fat-and-meat.html
3. Diet, lifestyle, and the etiology of coronary artery disease: the Cornell China study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9860369
4. Animal and plant protein intake and all-cause and cause-specific mortality: results from two prospective US cohort studies https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5048552/
5. The China Study. https://sciencebasedmedicine.org/385/
6. Analysis of amino acids and biogenic amines in breast cancer cells by capillary electrophoresis using polymer solutions containing sodium dodecyl sulfate. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20004398
7. Biochemical and Pharmacological Properties of Biogenic Amines. https://www.intechopen.com/books/biogenic-amines/biochemical-and-pharmacological-properties-of-biogenic-amines
8. Mycotoxins as carcinogens. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4062804
9. Mycotoxins and human disease: a largely ignored global health issue . https://academic.oup.com/carcin/article/31/1/71/2392129
10. Mycotoxins as human carcinogens-the IARC Monographs classification. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27888487
11. Individual and Combined Occurrence of Mycotoxins in Feed Ingredients and Complete Feeds in China. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29518909
12. Role of Advanced Glycation End Products in Carcinogenesis and their Therapeutic Implications. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30706806
13. Advanced glycation end-products: a biological consequence of lifestyle contributing to cancer disparity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433613/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.