Sucul de sfeclă îmbunătățește funcția macrovasculară bazală la femeile aflate în postmenopauză

©

Autor:

Sucul de sfeclă îmbunătățește funcția macrovasculară bazală la femeile aflate în postmenopauză
Cercetătorii de la Penn State au investigat efectele consumului zilnic de suc de sfeclă roșie asupra sănătății vasculare la femeile aflate în postmenopauză, o perioadă în care riscul de boli cardiovasculare crește semnificativ. Studiul, publicat în revista Frontiers in Nutrition, a demonstrat că sucul de sfeclă, bogat în nitrați - precursori ai oxidului nitric care ajută la dilatarea vaselor de sânge - poate îmbunătăți funcția vasculară. Aceasta ar putea reduce riscul de boli de inimă pe termen lung.
Profesorul David Proctor și Jocelyn Delgado Spicuzza, de la Penn State, au condus un grup interdisciplinar de cercetători care au testat efectele sucului de sfeclă bogat în nitrați asupra sănătății vasculare la 24 de femei în postmenopauză. Participantele au consumat zilnic suc de sfeclă, iar funcția lor vasculară a fost testată prin utilizarea unui senzor de ultrasunete pentru a monitoriza fluxul sanguin prin artera brahială.

Rezultatele au arătat că sucul de sfeclă îmbunătățește semnificativ fluxul sanguin comparativ cu perioada în care participantele au consumat suc de sfeclă fără nitrați. Aceste îmbunătățiri, dacă sunt menținute pe durata anilor postmenopauzali, ar putea reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare.

Studiul include atât femei la începutul postmenopauzei, cât și femei la mai mulți ani după menopauză, ambele grupuri observând beneficii similare. Aceasta subliniază potențialul sucului de sfeclă de a oferi o alternativă naturală și eficientă la tratamentele farmaceutice pentru menținerea sănătății cardiovasculare în această perioadă critică.

În plus, Delgado Spicuzza menționează că clinicienii recomandă deja sucul de sfeclă persoanelor cu hipertensiune arterială, evidențiind utilitatea sa în îmbunătățirea sănătății vasculare fără necesitatea medicației suplimentare. Acesta ar putea fi un aliment complementar important pentru milioane de femei în vârstă, contribuind la sănătatea lor cardiovasculară pe măsură ce îmbătrânesc.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-06-2024 | creare: 12-06-2024 | Vizite: 104
Bibliografie
Does a beet a day keep heart disease away?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/06/240610140207.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectul consumului pe termen scurt a sucului de sfeclă roșie asupra modulării microbiotei intestinale
  • Beneficiile sucului de sfeclă pentru sănătatea inimii
  • Sucul de sfeclă îmbunătățește calitatea vieții persoanelor cu boala pulmonară obstructivă cronică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum