Superalimente gustoase obținute din culturi celulare de plante

©

Autor:

Superalimente gustoase obținute din culturi celulare de plante
Cercetătorii finlandezi au dezvoltat o metodă de a produce plante gustoase și sănătoase pentru consumul alimentar prin culturi de celule din plante (CCP). Pe lângă calitățile senzoriale, plantele au o valoare nutrițională mai mare decât cea anticipată.
Specialiștii de la Centrul tehnic de cercetare (VTT) din Finlanda au dezvoltat în ultimii ani tehnologii cu ajutorul cărora au creat noi metode de a produce alimente vegetale. Potrivit rezultatelor cercetărilor publicate în jurnalul Food Research International, ultimele metode dezvoltate sunt mai promițătoare ca niciodată.

„Nu avem suficient teren arabil pentru a face față cererii de alimente la nivel global, așa că avem nevoie de soluții noi. Culturile de celule reprezintă o oportunitate inovativă atât pentru industria alimentară, cât și pentru societate”, a declarat Emilia Nordlund de la VTT.

Proprietăți nutriționale, dar și senzoriale

Studiul celor de la VTT a intenționat examinarea proprietăților nutriționale și senzoriale ale celulelor proaspete și uscate cultivate din Mur pitic (Rubus chamaemorus), Merișor (Vaccinium vitis-idaea) și Strugurii Ursului (Arctostaphylos Uva-ursi).

Probele rezultate au avut aromă și savoare plăcută și proaspătă, asemănătoare cu fructele proaspete. Aromele au fost mai intense la fructele uscate. Și aspectul a fost asemănător fructelor originare.

Valoarea nutrițională s-a dovedit a fi, de asemenea, importantă: conținut de proteine de 14-19% (analiza in vitro a indicat o bună digestie a proteinelor), aminoacizi esențiali, fibre între 21 și 37%, conținut caloric mai mare decât cel anticipat, acizi grași nesaturați, polifenoli.

Variații nelimitate

„Ar trebui să privim biomasa realizată cu ajutorul tehnologiei CCP ca material alimentar cu totul nou, motiv pentru care nu-i putem compara proprietățile cu cele ale fructelor proaspete corespunzătoare. Proprietățile nutriționale excelente de care au dat dovadă sunt un semn al potențialului de creare de noi tipuri de superalimente. Variațiile pe care le putem produce utilizând diferite plante sunt nelimitate”, a declarat Heiko Rischer, liderul echipei de cercetători de la VTT.

Care sunt cele mai bune alimente (superalimente)?
Una dintre ideile proiectului „Food My Way” de la VTT este crearea unor dozatoare automate de alimente ce permit consumatorului să cumpere produse sănătoase, personalizate gusturilor sale.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-01-2019 | creare: 22-03-2018 | Vizite: 930
Bibliografie
Tasty superfood from plant cell cultures, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180314092614.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Superalimente: murele
  •