Temperatura rece din încăpere a inhibat creșterea cancerului la șoareci

Cercetătorii au înregistrat rata de creștere a tumorii și rata de supraviețuire la șoareci cu diferite tipuri de cancer, printre care și cancer colorectal sau mamar. Animalele au fost expuse la temperaturi mai scăzute față de condițiile normale de viață. Astfel, s-a descoperit o scădere a ratei de diviziune a celulelor canceroase odată cu expunerea la temperaturi de 4 grade Celsius și o creștere a duratei de viață a acestor șoareci comparativ cu cei expuși constant la 30 de grade Celsius.
Motivele pentru aceste rezultate par a se găsi în metabolismul glucozei. Întrucât procesul de creștere celulară necesită cantități mari de glucoză, temperaturile scăzute combat acest proces prin sporirea absorbției glucozei în țesutul adipos brun. Acest tip de grăsime din organism prezintă rol în termoreglare, producând căldură atunci când corpul este expus la temperaturi scăzute. Astfel, prin consumarea glucozei disponibile în sânge, s-a detectat scăderea utilizării acesteia la nivelul tumorii.
Pentru a testa această teorie, echipa de cercetători a eliminat activitatea țesutului adipos brun la șoareci, rezultând scăderea răspunsului la expunerea la frig și creșterea semnificativă a activității tumorale. De asemenea, administrarea exogenă de zahăr a restabilit procesul de diviziune celulară canceroasă.
În plus, cercetătorii au recrutat ulterior șase voluntari sănătoși și un pacient cu cancer, aflat sub tratament prin chimioterapie. Aceștia au fost, de asemenea, expuși la o temperatură scăzută, de aproximativ 16 grade Celsius, timp de șase ore pe zi, pentru două săptămâni. Investigațiile imagistice au evidențiat creșterea grăsimii brune, fiind scăzută absorbția glucozei de către tumoră în cazul pacientului oncologic.
Profesorul Yihai Cao a afirmat: „Descoperirile noastre sugerează că expunerea la frig poate fi o abordare promițătoare, deși trebuie validată în studii clinice mari. Aceste temperaturi pot fi tolerate de majoritatea oamenilor. Suntem, prin urmare, optimiști că terapia ar putea reprezenta un instrument suplimentar pentru tratarea cancerului”.
sursa: Science Daily
foto: Getty Images
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Screeningul PSA (pentru cancerul de prostată) unic la bărbații fără simptome nu salvează vieți
- O nouă opțiune terapeutică pentru carcinoamele capului și gâtului, conform unui studiu
- Rolul inflamației și a stresului oxidativ în dezvoltarea cancerului, conform cercetătorilor
- Cercetătorii descriu o nouă modalitate prin care pot fi evitate efectele secundare ale imunoterapiei împotriva cancerului
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni