Un nou algoritm de evaluare a riscului ar putea îmbunătăţi screeningul cancerului de prostată

©

Autor:

Un nou algoritm de evaluare a riscului ar putea îmbunătăţi screeningul cancerului de prostată
Un studiu iniţiat de University College London propune creşterea eficienţei screeningului în cancerul de prostată prin calcularea unui scor de risc pe baza valorilor a doi markeri serici. Cancerul de prostată e cel mai frecvent tip de cancer la bărbaţi. Testul actual de screening bazat pe determinarea antigenului specific prostatic (PSA) nu e suficient de sensibil, uneori neidentificând forme agresive, alteori dând valori fals pozitive.
În noul studiu apărut în Journal of Medical Screening se prezintă un algoritm de estimare a riscului ce ţine cont de vârstă, valoarea PSA şi a hK2 (human kallikrein peptidase). Cercetătorii au verificat potenţialul algoritmului prin compararea valorilor serice ale unor pacienţi care au decedat din cauza cancerului prostatic cu ale altora care nu au avut acest diagnostic. Când au setat un prag deasupra căreia screeningul s-a dovedit a fi pozitiv, numărul de cazuri fals pozitive s-a redus cu 3/4, iar identificarea celor adevărat pozitive nu a fost afectată.

„Folosirea numai a PSA în testul de screening are un risc crescut de rezultate fals pozitive şi duce la biopsii şi tratamente inutile pentru forme tumorale mai puţin importante clinic ce nu reprezentă un pericol. Abordarea noastră de screening e mai sigură şi precisă. Următorul pas e testarea fezabilităţii printr-un proiect pilot în care invităm bărbaţii sănătoşi la screening.” afirmă prof. Sir Nicholas Wald. Coautorul Jonathan Bestwick adaugă: „Acesta e un test de screening similar celor din sarcină pentru afecţiuni fetale sau materne.”

S-au evaluat date de la peste 21.000 bărbaţi recrutaţi de-a lungul a 40 ani într-un alt studiu de tip prospectiv. Cercetătorii au comparat valorile mai multor markeri serici la 571 pacienţi care au decedat pe parcurs cu cele dintr-un grup de control de 2169 bărbaţi care nu au fost diagnosticaţi cu cancer prostatic. hK2 singur e un marker slab de predicţie. Însă e independent de PSA astfel încât aceştia pot fi combinaţi. S-a considerat că au testul pozitiv toţi cei cu risc mai mare sau egal de 1/20 pentru următorii 5 ani. Dacă bărbaţii peste 55 ani ar participa la acest screening din 5 în 5 ani, 90% din cancere ar fi detectate şi numai 1,2% ar fi fals pozitive. Dacă acest scenariu ar fi posibil şi pentru testul ce implică numai PSA, s-ar depista 86% din cancere şi 2% ar fi fals pozitive.

În urma trialului PRECISION din 2019 s-a alcătuit un ghid special ce recomandă bărbaţilor cu rezultat pozitiv la screeningul cu PSA să efectueze întâi o investigaţie IRM şi abia apoi biopsie. Acest pas a redus supradiagnosticarea fără să afecteze identificarea cancerelor agresive. S-a mai descoperit că valorile PSA pot fi ridicate cu până la 30 ani înainte de diagnosticul unui cancer prostatic. Totuşi PSA nu este chiar atât de crescut pentru a fi util într-un screening atât de timpuriu.

sursa: Science Daily
foto: UCL Home

Data actualizare: 14-03-2022 | creare: 14-03-2022 | Vizite: 351
Bibliografie
New risk algorithm would improve screening for prostate cancer, ScienceDaily, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220307190651.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum