Terapia nutrițională are potențialul de a gestiona eficient diabetul gestațional

©

Autor:

Terapia nutrițională are potențialul de a gestiona eficient diabetul gestațional
Diabetul gestațional afectează între 1 și 30% dintre femeile însărcinate, prevalența variind semnificativ între regiuni. Acesta este diagnosticat prin teste de toleranță orală la glucoză anormale între săptămânile 24 și 28 de sarcină. Un studiu recent a evaluat rolul modelului nutrițional și al suplimentelor sub supervizare medicală în managementul diabetului gestațional.
Terapia nutrițională medicală este utilizată pentru a regula statusul metabolic și este preferată în tratamentul diabetului gestațional datorită costurilor reduse și eficienței în menținerea unui nivel sănătos al glicemiei și îmbunătățirea sensibilității la insulină. Terapia nutrițională poate reduce riscurile asociate sarcinii, cum ar fi macrosomia fetală și hipertensiunea maternă postpartum.

Recomandările internaționale privind aportul energetic variază, dar restricțiile calorice severe sunt descurajate din cauza riscului de cetoacidoză și impactului negativ asupra creșterii și dezvoltării fetale. În ceea ce privește aportul de carbohidrați, dietele cu un indice glicemic scăzut sunt asociate cu un control mai bun al glicemiei.

Aportul adecvat de proteine și grăsimi este crucial. Dieta bogată în proteine vegetale este preferabilă pentru reducerea riscului de Diabet gestațional, în timp ce acizii grași polinesaturați cu lanț lung, cum ar fi DHA și EPA, pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot atenua problemele neurodevelopmentale fetale asociate cu diabetul gestațional.

Suplimentarea cu vitamine și minerale, precum folatul, vitamina B12 și vitamina D, este esențială pentru reducerea riscului de diabet gestațional și pentru sprijinirea dezvoltării sănătoase a fătului. Iodul, esențial pentru producția de hormoni tiroidieni, trebuie menținut în limite optime pentru a evita disfuncțiile tiroidiene și riscul crescut de diabet gestațional.

Concluziile subliniază necesitatea unor protocoale individualizate și explorarea continuă a alimentelor noi, cum ar fi krilul, pentru optimizarea managementului diabetului gestațional. Mai sunt necesare studii pentru a dezvolta ghiduri specifice și pentru a confirma eficacitatea intervențiilor dietetice în diabetul gestațional.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-04-2024 | creare: 24-04-2024 | Vizite: 117
Bibliografie
Study highlights nutrition therapy's potential to manage gestational diabetes effectively, link: https://www.news-medical.net/news/20240423/Study-highlights-nutrition-therapys-potential-to-manage-gestational-diabetes-effectively.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diabetul gestațional asociat cu depresia, atât la începutul sarcinii, cât și după naștere
  • Riscul de diabet gestațional este mai crescut dacă perioada de concepție este iarna
  • Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum