Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?

©

Autor:

Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
Diabetul gestațional reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni metabolice la femeile însărcinate, fiind diagnosticat pe baza valorilor crescute ale glucozei plasmatice.

În absența unui management corespunzător, diabetul gestațional poate determina apariția complicațiilor atât la mamă, dar și la făt, care includ nașterea prematură, obstrucția canalului de naștere, traumatisme în timpul nașterii, hipertensiune arterială la mamă, implicit risc crescut de deces la făt și la mamă deopotrivă.

Pentru a reduce riscul de complicații și a gestiona corespunzător implicațiile diabetului, este imperativă identificarea factorilor care pot contribui la modificările patologice ale glicemiei.

Un studiu publicat în jurnalul științific SLEEP a analizat o posibilă legătură între durata de somn în perioada sarcinii și diabetul zaharat gestațional, pornind de la premisa conform căreia somnul influențează metabolismul, implicit cel glucidic, fiind considerat în condiții de insuficiență un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat tip 2.

Pentru a evalua relația dintre privarea de somn și majorarea riscului pentru diabet gestațional au fost chestionate 686 de femei însărcinate care au participat la studiul GUSTO (Growing Up in Singapore Towards healthy Outcomes), cărora le-a fost măsurată glicemia cu ajutorul testului de toleranță la glucoză orală în săptămânile 26 și 28 de gestație. Dintre acestea, 131 reprezentând 19%, au fost diagnosticate cu diabet gestațional.

În interpretarea statistică, privarea de somn a fost definită drept un interval de somn mai scurt de 6 ore per noapte și a fost asociată cu șanse crescute de a dezvolta diabet gestațional. Asocierea de risc s-a menținut implicit după ajustarea datelor în funcție de indicele de masă corporală al mamei, vârsta maternă și antecedente familiale de diabet gestațional.

De asemenea, frecvența diagnosticului de diabet gestațional a fost mai mare (27.3%) în rândul femeilor care au declarat că au dormit mai puțin de 6 ore pe noapte, în comparație cu cel al mamelor care au realizat un interval de somn de 7-8 ore în fiecare noapte (16.8%).

Concluziile acestui studiu sunt compatibile cu rezultatele obținute anterior și care atestă asocierea dintre somnul insuficient și riscul de diabet zaharat la populația adultă, fără a lua în calcul femeile însărcinate.

Rezultatele analizei la care au laut parte femei asiatice din Singapore au fost în concordanță cu studiile la care au participat femei însărcinate caucaziene și afro-americane deopotrivă.

Ceea ce oferă în plus acest studiu este reprezentată de o viziune mult mai amplă și completă asupra factorilor care conduc în cele din urmă la apariția diabetului gestațional. Concluziile rezultate reprezintă un semnal de alarmă către corpul profesional medical și viitoarele mame, care trebuie să adopte un stil de viață activ, o dietă sănătoasă și nu în cele din urmă, o igienă a somnului corespunzătoare.

Diabetul gestațional este o afecțiune serioasă în sarcină cu multiple riscuri atât pentru făt, cât și pentru mamă. Citiți mai multe despre acest subiect în articol.

Sursa: EurekAlert!

Data actualizare: 14-06-2020 | creare: 14-02-2017 | Vizite: 1328
Bibliografie
Study finds association between insufficient sleep and gestational diabetes mellitus, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/dms-sfa010917.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea maternă și diabetul gestațional ar putea favoriza instalarea precoce a pubertății la fete
  • Alăptarea protejează mamele cu diabet gestațional de diabetul tip 2
  • Diabetul gestațional asociat cu depresia, atât la începutul sarcinii, cât și după naștere
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum