Terapia prin arta

©

Autor:

Terapia prin arta

Ce este terapia prin artă?

Terapia prin artă a luat naștere în anii 1940, datorită interesului pe care specialiștii în boli mentale au început să îl acorde „produselor artistice” ale pacienților lor, la fel cum în paralel s-a întâmplat și în cazul profesorilor și activitățile legate de artă ale elevilor. Ei au observat că desenele, picturile, obiectele realizate manual sunt forme prin care atât bolnavii, cât și copiii reușeau să se exprime fără a folosi limbajul verbal. (1)


Terapia prin artă sau art terapia reprezintă, conform Asociației Britanice a art-terapeuților, utilizarea materialelor artistice pentru auto-exprimare și reflectare în prezența unui terapeut. Scopul terapeutic este de a produce o schimbare și o dezvoltare personală prin utilizarea acestor materiale, folosite într-un mediu securizant pentru pacient. (2)


Deși terapia prin artă își are rădăcinile în psihanaliză, din ce în ce mai mulți specialiști în neuroștiințe, terapie cognitivă și wellness își manifestă interesul față de această practică. De asemenea, cercetătorii au început să realizeze studii și teste clinice pentru a vedea exact care sunt beneficiile și posibilele riscuri ale acestei forme de psihoterapie. (3)


Principiul pe care se fundamentează terapia prin artă este că activitatea artistică poate vindeca și produce efecte benefice prin capacitatea de a face persoanele să îți exprime non-verbal emoțiile negative, furia, temerile, neliniștea, tristețea, anxietatea etc. (4)


Creativitatea este, în concepția acestor specialiști, cea care duce la vindecare, pentru că în general oamenii au emoții și abilități despre care nu sunt conștienți. Prin stimularea creativității, necesară în activitățile artistice, reușim de fapt să scoatem la iveală potențialul pe care nu îl cunoaștem. (5)

 

Unde puteți beneficia de Art terapie

Indexul Medical ROmedic oferă informații actualizate despre cabinetele și clinicile medicale din Romania cu informații suplimentare și posibilitate de programare online.

Consultați aici lista noastră de psihoterapeuți specializați în terapie prin artă


Cum se desfășoară terapia prin artă?

Art terapia se folosește de o serie variată de metode, mijloace și materiale pentru atingerea scopului terapeutic, de la tradiționalele desene realizate cu creioane colorate și acuarele, colajele de cuvinte și imagini, olăritul, poezia, sculptura, terapia prin dans, terapia prin muzică, până la forme moderne de exprimare a creativității: fotografia, realizarea de materiale video, animația computerizată. (3), (6)


În cadrul ședințelor de terapie prin artă, pacienții realizează o activitate artistică, apoi interpretează și dau sens simbolurilor reprezentate în imagini, desene, fotografii etc. Deși sunt simboluri care au o semnificație universală, în cadrul art-terapiei persoana dă propria interpretare simbolurilor cu care lucrează.


După finalizarea sesiunii, dacă este posibil din punctul de vedere al stării pacientului, terapeutul îl sprijină și îl încurajează să vorbească despre sentimentele pe care le-a trăit în timp ce a realizat activitatea respectivă și cum se simte acum. În unele cazuri este suficient (și indicat) ca terapia să se rezume doar la exprimarea prin artă, însă acest aspect se decide de către terapeut, în funcție de nevoile și posibilitățile pacientului. (4), (7)


Scopul terapiei prin artă constă în explorarea emoțiilor, scăderea anxietății și gestionarea acelor comportamente problematice. Terapeutul nu învață pacientul să deseneze sau să compună muzică, ci îl susține în a folosi arta așa cum o înțelege el pentru a-și dezvolta încrederea în sine și a atinge obiectivele terapeutice. (5), (8)


O ședință durează între 30 de minute și o oră. Ședințele de art-terapie se realizează fie individual, fie în grup, ca terapie principală, dar de cele mai multe ori ca terapie complementară alături de un alt tratament. În unele cazuri terapeutul încurajează realizarea activităților artistice și acasă.


Pentru o lungă perioadă de timp terapia prin artă a fost folosită în cazul persoanelor cu afecțiuni mentale. Astăzi este practicată pe o scară mai largă, cu obiective multiple: încurajarea și dezvoltarea încrederii în sine, scăderea anxietății și a depresiei, îmbunătățirea stimei de sine, dezvoltarea creativității, exprimarea emoțiilor. (5), (9)


În SUA, de exemplu, terapia prin artă este frecvent practicată în școli, spitale, centre de reabilitare, ajutându-i pe cei care au trecut printr-o situație traumatizantă sau care suferă de afecțiuni fizice sau psihice. (8)


Argumente pro și contra

Argumente pro

 • Terapia prin artă nu necesită din partea pacientului un anumit simț artistic, creativitate sau experiență în realizarea unor obiecte de artă.
 • Art-terapia oferă posibilitatea de exprimare prin mijloace alternative limbajului, ceea ce poate fi util în cazul copiilor, a persoanelor cu dificultăți de exprimare verbală sau chiar a celor cu boli mentale.
 • Terapia prin artă activează și stimulează o parte mai mare din creier decât simpla verbalizare a unor emoții, sentimente, trăiri, ceea ce, spun art-terapeuții, favorizează găsirea de soluții și de modalități de coping si antrenează creativitatea. (10)
 • Terapia prin artă poate fi utilizată atât ca metodă de vindecare, cât și ca metodă de diagnostic, în special în cazul copiilor, pentru care este dificil să se exprime verbal, mai ales dacă au trecut prin momente traumatice (violență, pierderea cuiva drag, etc). Exprimarea prin intermediul desenelor este cu siguranță mult mai facilă pentru ei. (4)
 • Terapia prin artă are o largă adresabilitate: nu există limite de vârstă, de studii sau pregătire profesională a participanților (3)
 • Art-terapia poate fi practicată și dincolo de ședințele din cadrul terapiei și în același timp pacientul poate reveni la ceea ce a lucrat, reexamina și trăi sentimente și emoții diferite de cele inițiale. (11)

Argumente contra

 • Chiar dacă terapia prin artă presupune o exprimare non-verbală, pentru unii copii, adolescenți sau adulți poate fi foarte greu să se deschidă (12)
 • Unii sceptici consideră că terapia prin artă, din cauza legăturii strânse cu psihanaliza din care se trage, este demodată și depășită de terapiile recente, care pun un mai mare accent pe latura cognitivă
 • În unele țări (cum ar fi Franța de exemplu) nu există standarde pentru practicarea acestei profesii și de aceea competența unor terapeuți în acest domeniu poate fi pusă la îndoială (13)
 • Multe persoane pot refuza să se angajeze în art-terapie deoarece consideră că rezultatul activității lor artistice ar putea fi criticat și judecat fie de terapeut, fie de ceilalți din grup
 • În cazul copiilor se poate întâmpla frecvent să ilustreze imagini pe care le văd în cărți și desene animate și mai puțin să dea frâu liber propriei creativități. (11)

Ce arată studiile?

Cercetarea privind efectul art-terapiei este încă la început. Rezultatele obținute până în prezent sunt deocamdată insuficiente pentru a fi trase concluzii generale legate de eficiența acesteia în ceea ce privește vindecarea și posibilele riscuri asociate.


În continuare sunt prezentate câteva date obținute în urma unor astfel de cercetări:

Efectul terapiei prin artă asupra copiilor

Într-un studiu la care au participat fetițe cu vârsta între 8 și 11 ani, victime ale unor abuzuri sexuale, cele care au avut parte de o intervenție terapeutică bazată pe terapia prin artă au prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește depresia și anxietatea. (14)


În cazul unor copii bolnavi de leucemie care sufereau intervenții medicale durereoase (biopsia măduvei spinării) terapia prin artă s-a dovedit benefică, făcându-i mult mai cooperanți și mai concentrați. (5)


Rezultatele unei cercetări la care au participat copii cu tulburarea de stres post-traumatic au arătat că simptomele celor care au participat la terapia prin artă nu s-au modificat semnificativ comparativ cu cei care nu au avut intervenții terapeutice, deși cei din prima categorie au prezentat mici semne de îmbunătățire la nivelul stresului acut. De aceea sunt necesare studii suplimentare. (15)

Efectul terapiei prin artă asupra bolnavilor

Într-o cercetare la care au participat femei care sufereau de cancer la sân s-a ajuns la concluzia că activitățile artistice din cadrul terapiei, deși nu le-a schimbat starea de spirit, a avut efecte benefice la nivelul calității vieții acestor bolnave. E nevoie însă de mai multe teste pentru a vedea dacă îmbunătățirea calității vieții se păstrează și pe termen lung. (16)


O analiză a studiilor realizate privind rolul terapiei prin artă asupra stării psihice a pacienților care suferă de cancer a arătat că terapia prin artă este folosită pentru a minimiza efectele secundare ale tratamentului și pentru a-i ajuta să facă față mai bine bolii. Cu toate acestea cercetătorii au ajuns la concluzia că cercetarea este abia la început în acest domeniu, de aceea este nevoie de studii suplimentare privind rolul terapiei prin artă asupra bolnavilor de cancer. (17)


Institutul Cochrane a analizat în 2009 cercetarea realizată până la acel moment privind efectul utilizării terapiei prin artă asupra bolnavilor de schizofrenie. Din păcate au găsit doar două cercetări în acest domeniu care să fi respectat condițiile de standardizare, însă numărul de participanți a fost prea mic, iar concluziile lor neclare în ceea ce privește beneficiile și riscurile terapiei prin artă la schizofrenici. (2)


Data actualizare: 09-12-2013 | creare: 01-07-2007 | Vizite: 26572
Bibliografie
(1)Întrebări frecvente despre art-terapie, link: https://www.arttherapy-co.org/ataco/documents/whatis/AATA%20-%20Frequently%20Asked%20Questions%20about%20Art%20Therapy.pdf
(2)Terapia prin artă pentru schizofrenie și boli similare, link: https://summaries.cochrane.org/CD003728/art-therapy-for-schizophrenia-or-schizophrenia-like-illnesses
(3)Terapia prin artă: puterea vindecătoare a artei, link: https://www.themindfulword.org/2012/art-therapy-healing-power/
(4)Terapia prin artă, link: https://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/mindbodyandspirit/art-therapy
(5)Terapia prin artă, link: https://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/about-cancer/treatment/complementary-alternative/therapies/art-therapy
(6)Ce este terapia prin artă?, link: https://carlysullens.hubpages.com/hub/What-Is-Art-Therapy
(7)Terapiile prin artă, link: https://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/arts-therapies/#.Uo8eBuLjshs
(8)Terapia prin artă pentru tulburarile de sangerare, link: https://www.hemaware.org/story/art-therapy-bleeding-disorders
(9)De ce este benefica terapia prin artă?, link: https://www.arttherapyjournal.org/why-art-therapy-is-beneficial.html
(10)Ce este terapia prin artă?, link: https://carlysullens.hubpages.com/hub/What-Is-Art-Therapy
(11)Arta vindecării, link: https://magazine.pepperdine.edu/index.php/2011/04/the-art-of-healing/
(12)Cum poate art terapia să ajute copiii, link: https://www.arttherapyjournal.org/art-therapy-for-children.html
(13)Psihoterapie și terapia prin artă în Grenoble, un interviu cu Elizabeth Stone Matho, link: https://www.grenoblelife.com/psychotherapy-and-art-therapy-in-grenoble-an-interview-with-elizabeth-stone-matho/
(14)Art terapia de grup la fetete abuzate sexual, link: https://sap.sagepub.com/content/40/1/63.abstract
(15)Eficiența intervențiilor art-terapeutice în reducerea simptomelor de stress post-traumatic la copii, link: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07421656.2001.10129750#.Uo85GeLjshs
(16)Educația art-terapiei pentru bolnavii de cancer: evaluare și efecte, link: https://link.springer.com/article/10.1080%2F08858190701821204#page-2
(17)Ce dovezi exista pentru utilizarea art-terapiei în managementul simptomelor adulților cu cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20878827
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Arta online are efecte benefice asupra stării de bine
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum