Muzica și dansul, efecte pozitive demonstrate asupra demenței

©

Autor:

Muzica și dansul, efecte pozitive demonstrate asupra demenței
Adulții în vârstă, care au fost diagnosticați cu demență, pot experimenta o calitate îmbunătățită a vieții în urma expunerii la muzică și dans, conform unui studiu pilot efectuat de către cercetători de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă.
Muzica are potențialul de a stimula mult mai ușor, comparativ cu instrucțiunile verbale, lucru dovedit în numeroase alte studii anterioare. De această dată, în cadrul cercetărilor au fost evidențiate și stimulări ale memoriei, o moderare a dispoziției și o sporire a dorinței de interacțiune socială. Participanții la studiu s-au arătat entuziasmați să se deplaseze pe muzică, pentru a dansa, indiferent de limitarea lor fizică. Îmbunătățiri ale calității vieții au fost raportate după primele șase săptămâni, perioadă în care subiecții au participat la șase ședințe de terapie prin dans și muzică. În total au fost derulate zece ședințe, îmbunătățiri fiind evidențiate după fiecare ședință.

Ting Choo, absolvent de masterat în dans și autor principal al cercetării, a declarat faptul că principalul obiectiv al specialiștilor a fost și este în continuare acela de a promova o calitate mai bună a vieții pentru persoanele care suferă de demență.

Totodată, un alt scop este acela de renunțare la stereotipurile privitoare la eventuala pasivitate și imobilitate de care ar da dovadă persoanele cu demență. Cu ajutorul muzicii, înțelegerea stereotipă referitoare la oamenii cu demență poate fi inversată. Extinderea studiului pilot, pentru perfecționarea programelor de gestionare și recuperare a bolii, pentru a putea răspunde mai ușor nevoilor și condițiilor participanților, constituie un ultim obiectiv.

Utilizarea artelor, inclusiv pictura, drama, dansul sau muzica, a fost subestimată în domeniul clinic, cauzele fiind lipsa de conduită standardizată și lipsa rezultatele consistente și concludente ale studiilor. Rolul artelor în societate, precum și efectele terapeutice ale muzicii și dansului pentru demență, pot să devină tot mai dificil de contestat, dacă viitoare studii vor aborda acest subiect.

Sursa: Sience Daily

Data actualizare: 24-09-2023 | creare: 14-08-2019 | Vizite: 1076
Bibliografie
Positive effect of music and dance on dementia proven by New Zealand study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190808091401.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nostalgia trezită de muzica tristă este asociată cu un nivel crescut de empatie
  • Muzica veselă evocă mult mai ușor amintiri autobiografice
  • Dansul poate inversa semnele de îmbătrânire din creier
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum