Activitatea creativă reduce hormonii de stres, indiferent de nivelul de îndemânare

©

Autor:

Activitatea creativă reduce hormonii de stres, indiferent de nivelul de îndemânare
Un studiu desfășurat la Universitatea Drexel din Philadelphia a descoperit că activitatea creativă poate reduce în mod semnificativ hormonii asociați cu stresul, indiferent de nivelul de pricepere și experiență în artă. Dacă la începutul studiului autorii credeau că experiența în domeniul creativ poate amplifica efectul de reducere a stresului, rezultatele au arătat că toată lumea poate beneficia în mod egal de terapia prin artă.

Studiul a fost publicat în revista Art Therapy, cu titlul „Reduction of Cortisol Levels and Participants' Responses Following Art Making”.

39 de adulți cu vârste între 18 și 59 de ani au participat la o „sesiune” de 45 de minute de activități creative. Li s-au pus la dispozitie culori, hârtie, plastilină și materiale pentru colaje, fiecare având libertatea să creeze orice tip de operă de artă dorește. Pentru a măsura nivelul de stres, participanților li s-au cerut mostre de salivă înainte și după activitate, pentru a se măsura nivelul de cortizol, un hormon indicator al stresului. Aproape jumătate dintre participanți a declarat că are experiență limitată în acest tip de activitate.

Conform rezultatelor, nivelul de cortizol a scăzut la 75% dintre participanți, iar măsura în care cortizolul a scăzut nu a avut legătură cu experiența anterioară în activități creative.

S-a descoperit, de asemenea, o slabă corelare între vârstă și măsura în care cortizolul a scăzut, și anume participanții mai tineri au avut nivele mai mici de cortizol la sfârșitul experimentului.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 17-06-2016 | creare: 17-06-2016 | Vizite: 1736
Bibliografie
At any skill level, making art reduces stress hormones, link: http://medicalxpress.com/news/2016-06-skill-art-stress-hormones.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Renunțarea la Facebook, nivelul de stres și starea de bine (Studiu)
  • Administrarea glucocorticoizilor și creșterea în greutate (Studiu)
  • Modul în care apreciem arta depinde de starea de sănătate mentală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum