Teste medicale pentru femeia între 30 și 40 ani – recomandări și explicații

©

Autor:

Teste medicale pentru femeia între 30 și 40 ani – recomandări și explicații

Starea de sănătate fizică și psihică a femeii reprezintă o prioritate a medicinei și se bazează, prin înglobarea semnelor și simptomelor prezentate, pe elucidarea unui diagnostic precis și clar, stabilirea unui tratament adecvat și menținerea unei stări generale bune (1).

Medicina de prevenție care vizează femeia cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 ani cuprinde efectuarea unor teste screening recomandate la un interval de timp prestabilit în funcție de starea actuală a femeii. Printre acestea enumerăm: consulturi ginecologice (testarea HPV - Human Papiloma Virus, testul Babeș-Papanicolau), testări care vizează bolile cu transmitere sexuală, examinarea aparatului reproducător și implicit, examenul obiectiv al sânilor, evaluarea factorilor de risc, imunizările necesare conform vârstei, testări hormonale (1).

Planning-ul familial se referă la determinarea metodei potrivite de contracepție sau planificarea unei sarcini (informații utile asupra alimentației, necesitatea suplimentării unor vitamine și stabilirea istoricului afecțiunilor și a listei de medicație administrate în acel moment, precum și necesitatea întreruperii unor medicamente cu potențial efect teratogen) (1).

Infertilitatea reprezintă un subiect delicat asupra căruia se poate interveni prin efectuarea unor investigații suplimentare cu scopul precizării cauzei (în anumite situații aceasta nu este stabilită), testări imagistice și de laborator pentru a urmări ovulația, implementarea unui tratament, consiliere psihologică (1). Tratamentul infertilității cuprinde metode diferite care pot fi indicate personalizat în funcție de cauză, istoric personal de afecțiuni, expuneri la toxice: medicație pentru stimularea ovulației, înseminare intrauterină, fertilizare in vitro (FIV) (1).

Examenul palpatoriu al sânilor poate fi realizat individual sau de către medicul curant. Anumiți clinicieni nu consideră autopalparea o examinare optimă de diagnostic, astfel este recomandată examinarea de către medic.

Mamografia reprezintă o metodă de screening utilă femeilor cu vârsta mai mare de 40 ani, cu toate acestea în cazurile cu antecedente familiale de cancer de sân este indicată efectuarea mai precoce. Alte investigații suplimentare pot fi: ecografie mamară, rezonanță magnetică nucleară (RMN) (2).

Investigațiile ginecologice recomandate constau în efectuarea testării HPV și Babeș-Papanicolau la 5 ani, dacă femeia cu vârsta de 30 ani sau mai mare prezintă rezultate normale la testarea anterioară (2). De asemenea, doar efectuarea testului Babeș-Papanicolau poate fi o variantă utilă pentru femeia cu vârsta curpinsă între 30-65 ani, cu condiția repetării acestei investigații la 3 ani (3). Testul Babeș-Papanicolau este util pentru decelarea leziunilor precanceroase de col uterin, iar testarea HPV prezintă un real folos în decelarea infecției cu virusul Papiloma uman, care prezintă un rol promotor în dezvoltarea leziunilor neoplazice de col uterin (3).

Evaluarea funcției tiroidiene nu este recomandată de rutină, însă este necesară în cadrul grupului de femei care doresc planificarea unei sarcini (3).

Investigațiile medicale sunt utile chiar și în absența unor acuze subiective. Așadar, tensiunea arterială se recomandă a fi monitorizată la un interval de 2 ani, iar dacă sunt înregistrate valori de 120-129 mmHg pentru tensiunea arterială sistolică și 80-89 mmHg pentru cea diastolică recomandarea monitorizării este anuală. În situațiile în care sunt întâlnite valori mai mari de 140 mmHg (sistolica) și 90 mmHg (diastolica) se indică adresarea medicului cardiolog. Afecțiunile asociate care necesită monitorizarea tensiunii arteriale cel puțin o dată pe an sunt diabetul zaharat, afecțiunile cardiace sau renale (2).

Lipidograma este un test util necesar femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani, a cărui repetare este indicată la un interval de 5 ani în cazul în care sunt valori normale. Modificarea dietei și creșterea în greutate indică repetarea mai precoce, precum și prezența anumitor afecțiuni: diabet zaharat, afecțiuni cardiace, renale (2).

Monitorizarea valorii glicemiei sau efectuarea unui test de toleranță la glucoză se recomandă persoanelor cu un indice de masă coporală mai mare de 25, cu istoric familial de diabet zaharat (2).

Prezența diabetului zaharat indică efectuarea unui consult oftalmologic (fund de ochi) anual. Afectarea acuității vizuale necesită consult la fiecare 2 ani sau mai precoce în funcție de recomandările medicului curant (2).


Data actualizare: 21-01-2019 | creare: 21-01-2019 | Vizite: 1406
Bibliografie
1) Women’s health, link: https://medlineplus.gov/ency/article/007458.htm
2) Health screenings for women ages 18 to 39, link: https://medlineplus.gov/ency/article/007462.htm
3) Preventive Health Screenings for Women, link: https://www.healthywomen.org/content/article/preventive-health-screenings-women
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum