Testele de memorie pot prezice boala Alzheimer

©

Autor:

Testele de memorie pot prezice boala Alzheimer
Un studiu efectuat la University of Helsinki și la University of California a constatat că utilizarea a două teste de memorie care evaluează memoria episodică a determinat o diagnosticare mai precisă a insuficienței cognitive ușoare asociată cu boala Alzheimer.
Testele de memorie au constat. fie în rememorarea unei povești, fie în rememorarea unei povești împreună cu rememorarea unei liste de cuvinte.

Studiul a utilizat datele colectate în cadrul Alzheimer‘s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI), la care au participat 230 de indivizi cu o sănătate cognitivă normală și 394 de indivizi cu insuficiență cognitivă ușoară.

Cei cu insuficiență cognitivă ușoară au fost în continuare împărțiți în două grupuri, în funcție de modul în care a fost afectată performanța memoriei lor la un test sau la ambele teste.

Cercetătorii au investigat diferențele de bază între grupuri în ceea ce privește biomarkerii de boală Alzheimer, constatând că cei care au avut perfomanțe scăzute în ambele teste de memorie episodice au avut o probabilitate mai mare de a primi un diagnostic Alzheimer în următorii trei ani.

boala Alzheimer a fost diagnosticată la jumătate dintre participanții care au avut rezultate scăzute în ambele teste de memorie episodică în perioada de studiu de trei ani, în timp ce doar 16% dintre cei cu performanțe slabe într-un singur test de memorie au primit diagnosticul de boală Alzheimer.

Rezultatele subliniază importanța evaluării neuropsihologice ca o metoda rentabilă de diagnostic pentru tulburari cognitive ușoare asociate cu boala Alzheimer.

Insuficiența cognitivă ușoară se referă la afectarea memoriei sau a altor domenii cognitive, cu mențiunea că individul rămâne capabil să-și desfășoare independent activitățile zilnice, fără a îndeplini criteriile de demență.

Sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 13-12-2018 | creare: 13-12-2018 | Vizite: 1017
Bibliografie
Memory tests predict brain atrophy and Alzheimer's disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181210101942.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum