Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer

©

Autor: Redacția ROmedic

Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
Potrivit unui studiu recent publicat în British Medical Journal, persoanele care iau pastile pentru anxietate sau insomnie pe termen îndelungat prezintă un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer.

Mai exact, persoanele care iau benzodiazepine pentru cel puțin trei luni au un risc mai mare cu până la 51% de a dezvolta tulburarea neurologică.

Studiul condus de cercetători din Franța și Canada a inclus examinarea a 1.796 de cazuri de Alzheimer la persoane în vârstă de 66 ani și mai mult, locuind în Quebec. Toți aveau istoric de consum de benzodiazepine. Aceste persoane au fost comparate cu aproximativ 7.000 de persoane sănătoase, de aceeași vârstă și din aceeași comunitate.

Demența este o „plagă” ce în prezent afectează 36 milioane de persoane în lumea întreagă și se estimează că această cifră se va dubla la fiecare 20 de ani.

Cercetătorii au descoperit și o legătură între doza de medicament și boala neurodegerativă: riscul a fost mai ridicat la persoanele care au fost expuse pe termen lung la benzodiazepinele cu acțiune îndelungată, față de persoanele care au luat pastile cu acțiune scurtă.

Acest studiu are și un aspect limitant: benzodiazepinele tratează simptome ca anxietatea și insomnia, ce pot totodată fi primele semne ale bolii Alzheimer. Totuși rezultatele studiului indică o problemă importantă de sănătate, ce merită să fie investigată mai amănunțit.

Data actualizare: 11-01-2020 | creare: 11-09-2014 | Vizite: 6874
Bibliografie
1. Sedative Used for Anxiety, Sleep Problems May Increase Alzheimer's Risk, link: http://www.universityherald.com/articles/11314/20140910/sedative-used-for-anxiety-sleep-problems-may-increase-alzheimers-risk.htm
2. Chronic use of common sedative linked to Alzheimer's risk, link: http://news.yahoo.com/chronic-common-sedative-linked-alzheimers-risk-234653544.html
3. Sedative raises Alzheimer’s risk: Study, link: http://www.irishexaminer.com/ireland/sedative-raises-alzheimers-risk-study-285629.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • O nouă tehnică ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum