Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer

©

Autor: Redacția ROmedic

Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
Deși cauzele care duc la declanșarea bolii Alzheimer nu sunt cu certitudine cunoscute, se presupune că ar fi implicați factori genetici și de mediu care afectează creierul de-a lungul vieții, ducând în final la dezvoltarea acestei tulburări.

La femei, riscul de Alzheimer este mai mare decât la bărbați. Conform Alzheimer's Association, șansele unei femei de cel puțin 65 de ani de a dezvolta această boală sunt 1 la 6, în timp ce la bărbați riscul este de 1 la 11.

Dacă până acum studiile s-au axat doar asupra unor posibile cauze de natură genetică, fizică (anumite boli cardiovasculare) sau de mediu (educația, stilul de viață), prea puține au luat în considerare și impactul trăsăturilor de personalitate.

Un studiu longitudinal realizat de o echipă de neurologi din Suedia a încercat să compenseze acest neajuns și a urmărit evoluția a 800 de femei cu vârsta medie de 46 de ani pe o durată de aproximativ 38 de ani, pentru a identifica o posibilă legătură între personalitate și instalarea bolii Alzheimer. Participantele au fost rugate să auto-evalueze anumite dimensiuni și factori de personalitate, precum nevroticismul (anxietate, gelozie, indispozitie), extraversiunea (asertivitate, energie, preferința pentru interacțiunile sociale), introversiunea (timiditate, preferința pentru singurătate) și stresul (sentimente de teamă, nervozitate, dificultăți ale somnului, tensiune și iritabilitate).

Pe durata studiului, 19% dintre participante au dezvoltat demența. Rezultatele studiului au indicat faptul că persoanele care avuseseră scorurile cele mai ridicate la nevroticism au avut un risc dublu de a dezvolta Alzheimer decât cele cu scoruri mici. Corelația a fost și mai strânsă la cele care avuseseră parte și de perioade lungi de stres. Riscul cel mai ridicat de Alzheimer s-a înregistrat în cazul femeilor cu rezultate mari la nevroticism și introversiune – anxioase, geloase, cu o dispoziție proastă, care nu preferă interacțiunea socială, ci singurătatea.

Data actualizare: 08-10-2014 | creare: 08-10-2014 | Vizite: 3328
Bibliografie
Anxiety, jealousy and moodiness linked to increased Alzheimer's risk in women, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/283236.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Celulele pielii transformate de oamenii de știință în neuroni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum