Țesutul adipos bej, indispensabil în protecția creierului împotriva demenței

©

Autor:

Țesutul adipos bej, indispensabil în protecția creierului împotriva demenței

Oamenii de știință au noi dovezi legate de țesutul adipos bej: acesta are un rol de diminuare a inflamației asociată mai frecvent cu țesut adipos alb, asigurând protecție împotriva demenței.
Persoanele cu corpul în formă de pară au o greutate distribuită mai uniform față de persoanele cu silueta măr, la care țesutul adipos este mai prezent în regiunea trunchiului și în jurul organelor precum ficatul. Silueta pară se asociază cu un risc mai mic de tulburări cardiometabolice și cognitive.


De această dată s-a arătat că celulele adipoase bej sunt indispensabile efectului neuroprotector și antiinflamator al țesutului subcutanat. În absența celulelor bej și în prezența unei diete hiperlipidice, țesutul subcutanat începe să se comporte ca cel visceral, care trimite un mesaj celulelor imune de la nivel cerebral să declanșeze inflamația, ceea ce alterează în cele din urmă funcțiile cognitive.


Cercetătorii au folosit în unele studii șoareci masculi cu o anumită genă dezactivată, ceea ce împiedică celulele albe să se comporte ca cele bej sau brune, rezultând un țesut adipos asemănător cu cel visceral. Puși pe o dietă hiperlipidică, acești șoareci au dezvoltat diabet mai repede decât cei cu un nivel normal de celule bej.


Șoarecii fără țesut bej funcțional au prezentat o disfuncție cognitivă accelerată, iar corpul lor a indicat un răspuns inflamator puternic și rapid la dieta hiperlipidică ce a inclus activarea microgliilor (celule imune cerebrale).


La șoarecii cu dietă hiperlipidică procesul de transplant de țesut bej a condus la îmbunătățirea memoriei și a restabilit plasticitatea sinaptică (abilitatea de a se realiza conexiuni între neuroni pentru adaptare și comunicare) la nivelul hipocampului (centrul învățării și memoriei).


Celulele bej interacționează continuu cu celulele imune, ceea ce induce o citokină antiinflamatare numită IL-4 în țesutul subcutanat, substanță implicată în activarea celulelor albe pentru a deveni active metabolic asemănător cu cele bej.


La adulți, țesutul adipos brun este localizat în special între omoplați și în porțiunea superioară a trunchiului. Prin expunerea repetată la frig câteva ore pe zi și prin efortul fizic intens se poate crește numărul de celule adipoase brune și bej.


Efectele antiinflamatoare ale celulelor bej s-ar putea mima cu ajutorul unui medicament, al frigului sau chiar prin excizia unei porțiuni a țesutului subcutanat la persoanele tinere, urmată de congelare și de retransplantare la o vârstă mai înaintată.

sursa: Science Daily
foto: technology.org


Data actualizare: 12-08-2021 | creare: 12-08-2021 | Vizite: 564
Bibliografie
Beige fat 'indispensable' in protecting the brain from dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210810104656.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: