Tintaura - Centaurium erythraea

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Centaurium erythraea

Denumire populara: tintaura; buruiana de viermi, cintaura, cocosei de gradina, crucea pamantului, fierea pamantului, iarba de curca, iarba de friguri, iarba incepatoare de sange, potroaca, sanfirei de camp, scanteuta, scaunel, taula, tintaula, tintorie

Descriere: Specie erbacee anuala sau bianuala, erecta, cu tulpini in patru muchii, ramificate la partea superioara, frunze ovale, opuse si sesile, flori roz in inflorescente terminale.

Habitat: Originara din Europa, Asia de vest, Africa de nord si naturalizata in America de Nord.

Recoltare
: Planta se culege in perioada de inflorire, intre ulie si septembrie. Se usuca la soare.

Partile utilizate: Partea aeriana uscata.

Actiune: Stimuleaza secretiile gastrointestinale, colagog (favorizeaza eliminarea secretiilor biliare), amar, hepatic, vermifug, ajuta la vindecarea ranilor.

Indicatii terapeutice: Tintaura poate fi utilizata ori de cate ori este nevoie de un stimulant gastric si digestiv. Este indicat in special pentru apetitul scazut, in anorexie, atunci cand este asociat cu slabiciunea ifxatului. Tintaura este o planta utila in constipatie si orice afectiune ce implica digestia lenesa.

Combinatii: Pentru indigestie se combina cu cretusca, radacina de nalba mare si musetel. Pentru anorexie se administreaza cu radacina de brusture si musetel.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita de planta si frunze uscate si se lasa la infuzat 5-10 min. Se bea cate o cana cu 30 min inainte de masa. Tinctura -1-2 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 22-04-2009 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 4329
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!