Tipuri de sex - sex ocazional sau angajament?

©

Autor:

Tipuri de sex - sex ocazional sau angajament?
In timp ce unii indivizi prefera sexul ca si parte a unei relatii pe termen lung, pentru altii familiaritatea cu partenerul intim poate omori intreaga pasiune si excitatia momentului.

Sex ocazional

Sexul ocazional are loc fara a exista vreun angajament intre partenerii actului sexual in afara intalnirii propriu-zise cu scopul de a-si satisface dorintele trupesti. Acesta se poate desfasura cu straini/e, cunoscuti/e, amici/e, fosti iubiti/e si nu se refera strict la o relatie de tip heterosexual. Sexul este o activitate ce satisface dorinta sexuala sau atractia fizica dintre doi sau mai multi indivizi si se realizeaza cu consimtamantul pronuntat benevol al ambelor parti. In acest context, sexul ocazional se poate produce si intre parteneri de acelasi sex. Caracteristica definitorie pentru sexul ocazional (elementul ocazional) este data de delimitarea precisa intre intalnirea sexuala si o relatie sexuala, intima.
Insa sintagma de " sex ocazional " nu este utilizata strict cu acest sens, ci se refera uneori si la sexul extramarital, sexul intr-o relatie ocazionala (intamplatoare, neoficiala), in timp ce pentru cei mai multi sexul ocazional semnifica intalnire singulara, unica, promiscuitate, sau sexul realizat regulat cu aceeasi persoana insa lipsit de atasament emotional, dragoste.
Conceptul de " sex ocazional " implica lipsa de angajament emotional in timpul desfasurarii actului sexual. Acest lucru insa nu inseamna lipsa de grija si responsabilitate, desi exista tendinta este de a trai momentul de acum si aici, fara a te gandi la ceea ce gandeste partenerul despre tine sau sa te gandesti prea mult la partener. Fara implicatiile emotionale ale unei relatii sexuale, intime, fiecare dintre parteneri este liber sa se concentreze asupra atractiei fizice.
Sexul ocazional nu se practica dupa reguli, da senzatia de independenta, libertate si desemneaza acel tip de sex care nu are nici o semnificatie pentru nici unul dintre parteneri, nu are sens in afara intalnirii ce serveste strict unui scop sexual.

Tipuri de sex ocazional

> Cuplare < "hookup"
Aceasta reprezinta o activitate sexuala cu caracter ocazional care consta in general in stimulare manuala, sex oral sau sex fizic. O cuplare extinsa poate face referire la mai multe interactiuni sexuale ocazionale. In acest caz partenerii implicatii se intalnesc ocazional, de fiecare data fara vreun angajament pe termen lung (eventual locul si data urmatoarei intalniri) pentru a-si satisface dorintele sexuale (no-strings-attached sex, "prieteni cu beneficii").

> Aventura de o noapte < "one night stand"
Aceasta presupune o singura intalnire cu scop sexual intre indivizi, in care cel putin una dintre parti nu manifesta o intentie imediata sau perspectiva de a stabili o relatie sexula sau romantica pe termen lung.
Din punct de vedere stiintific s-a dovedit faptul ca barbatilor le place mai mult sexul ocazional decat femeilor. Femeile prefera insa o aventura de o noapte cu un partener sexual, in locul sentimentului de a fi folosita in mod repetat ca pe un obiect sexual.

> Sex cu un strain, sex anonim < "anonymous sex"
Sex anonim, incitant si periculos in acelasi timp, este o forma de sex ocazional, o aventura de o noapte, in care partenerii imlicati nu au cunostinte despre istoricul celuilalt, angajandu-se intr-un raport sexual imediat momentului intalnirii (sau in aceeasi zi) si fara a mai avea vreun contact de orice fel dupa consumarea acestuia.
Sex cu un strain- elementul ce distruge monotonia sexula – lipsa de familiaritate reprezinta atractia principala pentru sexul ocazional. Partenerii apreciaza misterul atribuit acestui tip de contact excitant, lipsit de inhibitii si orice jena sau frica de respingere, ofera sansa adoptarii unei noi identitati, de eliberare a unei frustrari sexuale sau de indeplinire a unei fantezii sexuale.

Elementul de risc – este elementul principal al atractiei in sexul ocazional. Exista si alte tipuri de riscuri.

Sentimentul de a fi obraznic, neascultator, necuviincios, gustul fructului interzis starneste dorinta sexuala, pasiunea acestor persoane, sexul ocazional fiind uneori perceput ca pe un act de rebeliune.
Insa tocmai datorita naturii ocazionale si instabile ale acestor intalniri, precum si a libertatii fiecaruia in ceea ce priveste dezvoltarea altor relatii, intalniri sexuale, apare riscul transmiterii unor BTS in cazul neprotejarii adecvate. Mai mult decat atat, elementul riscant al intalnirii nu trebuie dus la extrem, va poate pune in pericol siguranta personala (fetisuri, agresiune sexuale, viol, agresiune fizica, agresiune psihica si emotionala etc).
Sexul ocazional este considerat o amenintare si la nivel social, deoarece vine in contradictie cu multe credinte traditionale legate de sex.
Sexul ocazioanl insa nu este pentru oricine- aceasta este parerea psihologilor. Insa in afara riscului emotional, acestia sunt mult mai concentrati pe riscurile legate de violenta interpersonala, sarcina, BTS, agresiune verbala si psihica.
Unele studii sustin faptul ca lipsa unei legaturi emotionale intre parteneri in adoptarea acestui stil de viata sexuala poate conduce la semne de depresie, respect de sine scazut (in special in randul tinerelor) – insa alte studii combat aceste concluzii, sustinand ca nu exista o tendinta in dezvoltarea unor tulburari de acest gen la persoanele ce practica frecvent sex ocazional (polemica pe tema influentelor psihologice in ceea ce priveste sexul ocazional).
Insa abilitatile de comunicare si capacitatea de a oferi si de a avea incredere adesea lipsesc. Securitatea si lipsa de anxietate specifice unei relatii stabile ofera aprecierea reciproca a partenerilor. Uneori cei implicati frecvent in relatii ocazionale considera ca nu sunt demni de a fi iubiti si apreciati, le lipsesc anumite abilitati de a dezvolta o relatie serioasa.
Un alt studiu realizat pentru a identifica efectele negative ale acestui stil de viata a relevat faptul ca tinerii ce practica sexul ocazional de la o varsta frageda sunt mai susceptibili de a avea experiente negative in ceea ce priveste sexul si nici nu se declara satisfacuti din punct de vedere sexual.

Caracteristici de diferentiere sex ocazional – sex cu angajament emotional

In ciuda variatiilor in ceea ce priveste intelegerea termenului de sex ocazional, majoritatea definitiilor au un element comun – un raport sexual intretinut cu o persoana care nu iti este sot/sotie, partener/a, prieten/a, fara vreo semnificatie si fara vreo implicatie emotionala. Unii catalogheaza sex ocazional si actul sexual dintre doua persoane care se cunosc de mai putin de 2 saptamani.

Iata care sunt insa caracteristicile stabilite de cercetatori in ceea ce priveste elementele de diferentiere ca si tip diferit, unic de sex fizic:
# sexul ocazional implica o categorie deosebita de relatie interumana, lipsita de conexiune emotionala;
# sexul ocazional implica un anumit tip de atractie fizica primara, fara a se baza pe interese, credinte comune sau compatibilitate de personalitate etc;
# sexul ocazional se refera la intentia unuia sau ambilor parteneri de a se intalni doar pentru sex, intentie ce nu este tranformata in angajament pe termen lung;
# sexul ocazional poate insemna practicarea sexului intr-o anumita perioada sau pentru un numar limitat de intalniri cu aceeasi persoana, sau practicarea anumitor tipuri de sex;
# sexul ocazional are loc atunci cand petreceti mai mult timp facand sex decat nepracticand sex.

Legile nescrise ale sexului spun ca sexul inseamna "ceva", si atunci cum putem afirma ca de fapt sexul ocazional este lipsit de semnificatie? In timp ce in credintele traditionale sexul reprezinta etapa urmatoare intr-o relatie amoroasa, ce certifica si oficializeaza relatia, sexul realizat la scurt timp de la intalnire (fara a petrece timpul impreuna in altfel, fara o pregatire prealabila) semnifica la un nivel mai putin profund, ca partenerii nu vor sa se cunoasca si nu au nici un fel de asteptari unul de altul.

De ce sexul ocazional este atractiv?

Motive psihologice pentru care sexul ocazional ni se pare incitant: dobandirea fructului interzis (educatia din timpul adolescentei catre abstinenta), teama de intimitate (in urma unor experiente negative).
Motivele fizice care ne declanseaza aceasta dorinta nebuneasca se datoreaza stimularii sistemului nervos simpatic de catre senzatii similare fricii si anxietatatii, senzatii percepute si in timpul excitatiei sexuale. Ritmul respiratiei, nivelul de adrenalina, presiunea sangvina modificate trimit corpul intr-o stare de alerta. Un masaj corespuzator si stimularea anumitor zone erogene, asociate cu sentimentul de risc determina un raspuns sexual mult mai rapid al organismului la stimulii sexuali. Sarutul determina eliberarea dopaminei, un element chimic important al excitatiei sexuale.
Indiferent de parerea si credintele voaste, sexul ocazional este o practica destul de frecventa si serveste un singur scop: satisfacerea dorintei fizice. Tinerii sexolului 21 sunt atrasi tot mai mult de aceasta idee, deoarece sexul cu persoane cvasi-necunoscute li se pare mai incitant decat intre doua persoane indragostite. Atractia sexual intitiala poate fi foarte puternica si actiunea imediata in spiritul ei, poate fi extrem de pasionala.
Conform unor studii la nivel mondial exista de doua ori mai multi barbati care practica sex ocazional decat femei. De ce? Deoarece multi barbati catalogheaza cu usurinta un act sexual ca fiind sex ocazional, comparativ cu femeile, si se angajeaza in astfel de activitati sexuale mult mai facil decat acestea. Pentru femeile adulte-tinere, in general, sexul este ceva mai profund, mai intim, sexul ocazional fiind considerat imoral.
Sexul ocazional poate fi si rezultatul presiunii semnilor, al drogurilor si alcoolului, eliberarea de inhibitii si restrictii parentale. Atentie insa la protectie necesara in timpul actului sexual. A fi responabil nu inseamna a fi plictisitor!

Relatia ocazionala

Relatia ocazionala reprezinta o relatie atat fizica cat si emotionala intre doi indivizi ce pot avea o relatie sexuala fara a solicita sau oferi vreun angajament al unei relatii formale romantice. O relatia ocazionala difera de sexul ocazional, ce nu are nici un element de implicare emotionala si de aventura de o noapte deoarece in general presupune intalniri sexuale repetate.
Multe dintre relatiile ocazionale incep deoarece nici unul dintre parteneri nu este dipus sau capabil sa-si asume responsabilitatea unei relatii, insa tanjesc dupa intimitatea fizica fara implicari emotionale profunde.

Cum evolueaza sexul catre o relatie pe termen lung?

O serie de cercetatori italieni au stabilit ca din punct de vedere fizic, starea maniaco-obsesiva dintre partenerii indragostiti dispare dupa aproximativ 18 luni de relatie. In acest punct fie relatia se maturizeaza, se dezvolta, fie ia sfarsit.
Cum evoluezi de la sex ocazional la o relatie pe termen lung?
Atunci cand o relatie se maturizeaza si sexul se maturizeaza, partenerii avand avantajul cunoasterii reciproce. Teama de respingere este inlocuita de incredere si securitate. Si partenerii intra in perioada de experimentare si dezvoltare simultana, reciproca. Aceasta este perioada in care fiecare dintre parteneri isi perfectioneaza abilitatile de amant/a.

Poate sexul ocazional sa se transforme in relatie pe termen lung?
Da. Insa depinde de o multitudine de factori, printre care si timpul petrecut impreuna in afara activitatilor sexuale propriu-zise, cat sunt dispusi cei doi sa renunte la independenta lor si sa faca compromisuri pentru a intretine o relatie amoroasa.

Poate o relatie pe termen lung sa se transforme in sex ocazional?
Mai rar, insa da. Adesea este dificil pentru parteneri sa se desprinda total de aspectul emotional al relatiei. Este mai usor in cazul in care partenerii s-au potrivit dintodeauna la capitolul sex, problemele relatiei derivand din alte tipuri de compatibilitati, ce pot fi evitate.

*** Sex ocazional: implica risc, mister, urgenta-dorinta fizica nestapanita, concentrare pe satisfactia fizica;
*** Relatie amoroasa timpurie (dragoste timpurie) : sentimente reciproce, conceptele de a castiga si oferi in schimb dragoste, afectiune, concentrare pe satisfactie fizica si implinire emotionala;
*** Relatie amoroasa stabila: cunoastere, incredere, pricepere si competenta, experimentare si concentrare pe aprofundarea satisfactiei fizice si emotionale.

Sexul poate fi spectaculos fie ca esti indragostitit, fie ca nu, si in orice stadiu al relatiei voastre. Insa in cadrul unei relatii, sexul ofera oportunitatea de dezvoltrare si experimentare a cailor de a deveni buni amanti. Desi poate sa nu existe misterul specific sexului ocazional acesta poate fi mult mai recompensator ca si experienta.

Candidatul/a potrivita pentru sex ocazional

Daca sunteti genul de persoana care poate face fata din punct de vedere emotional situatiei de a fi intim cu cineva fara ca acest lucru sa va impresioneze in vreun fel atunci probabil ca sexul ocazional nu va necunoscut.
Desi conceptia traditionala spune despre o femeie care se implica in astfel de activitati sexual ocazional ca este o femeie "usoara" sunt persoane care fizic nu au timp suficient pentru a dezvolta si intretine o relatie amoroasa. Si astfel ei se feresc de dezamagirea si tumultul unei relatii esuate prin trairea placerii carnale, satisfacerea dorintelor sexuale. Cu totii simtim la un moment nevoia de a ne apropia, cel putin fizic, de cineva. Aspectul fizic al sexului ofera o satisfactie pura a nevoilor fizice (sex ocazional).
Din punct de vedere biologic, barbatii sunt capabili sa se reproduca cu mai multe femei, ceea ce poate explica facilitatea de abordare a relatiilor ocazionale la barbati. Insa in ceea ce priveste femeile, acestea pun accent mai mare pe calitate, iar nu pe cantitate (parerea psihologilor) – iar din punct de vedere biologic, conteaza si exemplarul ales pentru reproductie (preferinta pentru unicitatea exemplarului calitate cucerit decat pentru popularea globala).

Data actualizare: 29-08-2011 | creare: 23-03-2010 | Vizite: 15013
Bibliografie
Este sexul mai bun atunci cand esti indragostit? -link:
http://www.bbc.co.uk/relationships/sex_and_sexual_health/enjsex_sexandlove.shtml

Ce este atat de ocazional la sexul ocazional? -link:
http://sexuality.about.com/b/2010/03/05/whats-casual-about-casual-sex.htm

Despre sex ocazional -link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Casual_sex

Relatie ocazionala -link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Casual_relationship

Sex ocazional -link:
http://www.avert.org/casual-sex.htm

Poate sexul ocazional sa se transforme intr-o relatie? -link:
http://dating.about.com/od/datingissues/a/advicecasualsex.htm

Barbatilor le place mai mult sexul ocazional decat femeilor- dovedit stiintific -link:
http://www.independent.co.uk/news/science/men-like-casual-sex-more-than-women-ndash-scientific-fact-854323.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.