ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Tratamente pentru păr făcute acasă

©

Autor:

Tratamente pentru păr făcute acasă

Uleiul de măsline, ceapa sau mierea sunt câteva dintre cele mai cunoscute ingrediente dintr-o bucătărie. Însă aceste produse fac bine organismului chiar și atunci când nu sunt consumate ca atare, ci aplicate în măști, șampoane, sau balsamuri de păr pentru a readuce vitalitatea părului. Sănătatea părului poate fi afectată de motive dintre cele mai diverse, de la un stil de viață agitat la poluarea zilnică, sau aplicarea zilnică a fixativului. Prepararea unui tratament pentru păr făcut acasă nu este un chin iar acest lucru îl poți afla dacă pui în aplicare rețetele de tratament pentru păr de mai jos.

Tratament de repararea părului despicat cu ulei de ricin

O mască de păr pe bază de uleiuri naturale poate contribui la repararea firelor despicate, încurajând creșterea naturală a părului iar conținutul de acizi grași hidratează firele de păr în profunzime. (1)

Pentru masca reparatoare este nevoie de ulei de ricin, ulei de rozmarin, ulei de mentă și ulei de avocado.

1. se amestecă 1 lingură de ulei de ricin cu o lingură de ulei de avocado cu 2-3 picături de ulei de rozmarin și 1-2 picături de ulei de mentă
2. se aplică masca obținută pe scalp, masând ușor cu mișcări circulare (1-2 minute)
3. se lasă pentru 1-2 ore pentru a acționa
4. se spală părul cu șampon
5. masca poate fi aplicată 1-2 ori pe săptămână.

De ce funcționează această mască?

Uleiul de ricin susține creșterea sănătoasă a părului, reducând prezența firelor subțiri. Studiile au arătat că uleiul de ricin conține substanțe care inhibă prostaglandina D2 care contribuie la alopecie (căderea părului). De asemenea, mai multe studii au demonstrat proprietățile anti-microbiene ale uleiului de ricin astfel că acest ulei poate contribui la reducere mâncărimii scalpului. (2, 3)

Uleiul de rozmarinstimulează creșterea părului studiile arătând că spre deosebire de administrarea de minoxidil (un tratament standard pentru creșterea părului) uleiul de rozmarin are mai puține efecte secundare. Mai mult, extractul de rozmarin susține creșterea părului prin inhibarea unor hormoni responsabili de alopecie (4, 5)

Uleiul de avocado este bogat în vitamina A și vitamina E și conține o serie de antioxidanți. Folosirea sa în măști de păr contribuie la întărirea firului de păr și prevenirea despicării firelor de păr. (6, 7)

Uleiul de mentă susține creșterea sănătoasă a părului, contribuind la creșterea grosimii firului de păr și a numărului de foliculi. (8)

Mască pentru păr gras cu ulei de cocos

Uleiul de cocos a fost folosit de sute de ani pentru tratarea problemelor părului. Acesta hrănește și hidratează firul de păr prevenind căderea. Prin combinarea cu alte uleiuri esențiale contribuie la un scalp sănătos și un păr plin de vitalitate. (9)

Pentru această mască este nevoie de ulei de cocos și câteva picături de ulei de arbore de ceai. (1)

1. se amestecă o lingură de ulei de cocos cu 2-3 picături de ulei de arbore de ceai.
2. masează ușor amestecul de uleiuri pe scalp pentru stimularea circulației
3. lasă amestecul pentru cel puțin 30 minute
4. spală părul cu șampon
5. tratamentul se aplică 1-2 ori pe săptămână.

De ce funcționează această mască?

Uleiul de cocos conține substanțe care contribuie la repararea firelor de păr, echilibrând nivelul proteinelor. Studiile au arătat că uleiului de cocos are efecte benefice atât asupra părului deteriorat cât și asupra celui sănătos cu condiția ca tratamentul să fie aplicat înainte de spălarea cu șampon a părului. (10, 11)

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți anti-microbiene care contribuie la eliminarea fungilor de la rădăcina firului de păr. Studiile au arătat că arborele de ceai are efecte suficient de satisfăcătoare pentru a fi inclus ca ingredient în șampoanele care tratează părul gras – șampoanele cu un conținut minim de 5% ulei de arbore de ceai sunt cele mai benefice. Un alt studiu a arătat că prin combinarea medicației speciale pentru căderea părului cu ulei din arbore de ceai cresc efectele tratamentul. (12, 13)

Mască hrănitoare pentru păr cu ceapă

Deși mirosul cepei nu este atractiv, această legumă conține substanțe care țin la distanță infecțiile fungice. Mai mult, combinată cu miere susține sănătatea firului de păr, masca putând fi folosită chiar și de către persoanele cu pielea sensibilă. (1)

Pentru această mască este nevoie de 2 cepe medii și de o lingură de miere.

1. se curăță cepele și se extrage sucul cu ajutorul unui storcător de fructe
2. se amestecă într-un bol mic sucul de ceapă și mierea până se obține un amestec omogen
3. se aplică amestecul pe scalp, masându-se ușor cu mișcări circulare
4. se lasă pentru cel puțin 15 minute
5. se clătește părul cu apă călduță și se spală cu șampon
6. masca se aplică 1-2 ori pe săptămână, durata de acțiune putând fi crescută treptat până la întreaga noapte (acoperind părul cu o cască de duș) dacă nu apare o sensibilitate la unul dintre ingrediente
7. alternativ, mierea poate fi înlocuită de gel de aloe vera, bogat în vitamine (vitamina A, vitamina C, vitamina E) și minerale benefice firului de păr. (14)

De ce funcționează această mască?

Ceapa susține creșterea părului la persoanele la care boala are cauze fungice. Mai mult, studiile au arătat că aplicarea sucului de ceapă de două ori pe zi timp de două luni are efecte benefice, părul nou crescut fiind mai sănătos decât înainte de tratament. (15)

Mierea are proprietăți anti-microbiene, vitaminele și mineralele din compoziție contribuind la un păr sănătos, plin de vitalitate. Studiile au arătat că mierea a fost folosită cu succes pentru a trata simptomele dermatitei și a infecțiilor fungice. (16)

Ser pe bază de oțet de mere împotriva mătreții

Oțetul de mere are două proprietăți benefice asupra sănătății părului, contribuie la eliminarea infecțiilor fungice de la rădăcina firelor de păr și oferă strălucire. Infecțiile fungice sunt responsabile pentru apariția mătreții dar și pentru mâncărimile scalpului. Combinarea cu un ulei esențial acoperă, de cele mai multe ori, mirosul înțepător. (1)

Pentru acest ser de păr ai nevoie de oțet de mere și de ulei esențial de mentă sau de rozmarin.

1. se amestecă într-o sticlă cu pulverizator 100 ml de apă la două linguri de oțet de mere (cantitatea variază în funcție de lungimea părului)
2. la fiecare 100 ml de oțet + apă se adaugă 10-15 picături de ulei esențial de mentă sau rozmarin
3. se amestecă bine
4. se spală părul cu șampon
5. se pulverizează amestecul din sticlă pe păr și se masează ușor scalpul
6. se lasă pentru 5 minute
7. se clătește cu apă călduță iar părul este lăsat să se usuce natural
8. serul se aplică 1-2 ori pe săptămână.

De ce funcționează această mască?

Proprietățile acide ale oțetului ajută la tratarea eczemelor și a dermatitei. Mai mult, oțetul de mere este un exfoliant natural contribuind la îndepărtarea celulelor moarte și prevenirea apariției unor noi infecții ale scalpului. (17)

Uleiul de mentă ajută la creșterea sănătoasă a părului iar uleiul de rozmarin stimulează creșterea părului. (4, 5, 8)

Tratament pe bază de bere pentru par moale, ușor de pieptănat

Pentru a obține un păr moale este suficient să amestecă bere cu un ou sau ulei de nici braziliene. (1)

1. se amestecă bine 100 ml de bere cu un ou
2. se spală părul cu șampon
3. se aplică amestecul și se lasă pentru 30 minute
4. se clătește cu apă călie
5. balsamul se aplică 1-2 ori pe săptămână
6. alternativ, oul poate fi înlocuit de 30 ml ulei de fructul pasiunii sau ulei de nuci braziliene. (20, 21)

De ce funcționează această mască?

Berea poate fi un ingredient neobișnuit pentru a trata problemele părului, însă această băutură conține complexul de vitamine B, esențiale unui fir de păr puternic. Prin amestecarea sa cu un ou, bogat în acizi grași, amestecul rezultat contribuie la obținerea unui păr moale. (18, 19)

Tratament cu banane pentru par subțire

Pentru a întări firele de păr subțire este suficientă aplicarea unui balsam pe bază de banane. Pe lângă banană care hrănește firul de păr, va mai fi nevoie de avocado care hidratează părul. Opțional, mai poate fi adăugat ulei de măsline care oferă strălucire părului și miere, un aliment bogat în vitamine și minerale. Acest balsam este potrivit chiar și persoanelor cu părul sensibil. (21, 22)

1. se taie un avocado și amestecă o jumătate până capătă o textură omogenă (pentru părul lung poate fi folosit un avocado întreg)
2. într-un bol se amestecă pasta de avocado cu jumătate de banană
3. se adaugă amestecul de mai sus plus două linguri de ulei de măsline și o lingură de miere și se mixează până se obține un rezultat consistent (10-15 secunde)
4. amestecul se aplică pe părul uscat de la rădăcini la vârfuri fără a atinge scalpul
5. se lasă să acționeze pentru 10 minute apoi se clătește cu apă călduță iar părul se spală cu șampon
6. tratamentul se aplică 1-2 ori pe săptămână.

De ce funcționează această mască?

Banana conține acid folic esențial unei străluciri naturale a părului. Mai apoi, fructul conține substanțe care asigură hidratarea firului de păr iar potasiul susține sănătatea părului. (23, 25, 25)

Avocado este unul dintre cele mai benefice ingrediente naturale pentru păr. Este bogat în aminoacizi și uleiuri grase care contribuie la păstrarea părului hidratat, și conține vitamine (vitamina A, vitamina B6, vitamina D, vitamina E) și minerale precum fierul și cuprul care hrănesc scalpul și firul de păr. (26)

Uleiul de măsline este benefic datorită conținutului bogat de acizi grași. (27, 28)

Mierea reglează nivelul apei din păr iar capabilitățile sale de emolient contribuie la obținerea unui păr moale, neted, lucios. (29)

Masca hidratantă cu iaurt pentru păr normal

Părul normal necesită doar tratament de întreținere, iaurtul contribuind la exfolierea scalpului și echilibrând pH-ul de la suprafața sa. (30)

Pentru această mască este nevoie de un iaurt grecesc, de o cască de duș, de o periuță de vopsit (pentru a întinde iaurtul), și de un pieptăn.

1. se piaptană părul bine și se stabilește o cărare pe mijloc
2. cu ajutorul unei periuțe folosite pentru vopsit se întinde iaurtul de-a lungul firului de păr, mai întâi pe o parte a cărării iar apoi pe cealaltă
3. părul se strânge și se acoperă cu o cască de duș – în caz contrar iaurtul va păta hainele
4. se lasă pentru 30 minute apoi se clătește părul cu apă călduță
5. se spală în mod normal cu șampon
6. masca poate fi aplicată o dată pe săptămână.

De ce funcționează această mască?

Iaurtul conține culturi bacteriene bune și o cantitate suficientă de apă care permit pielii capului să “respire”. De asemenea, iaurtul îndepărtează infecțiile fungice și hidratează firul de păr. (30)

Pentru a te bucura cu adevărat de un păr sănătos și plin de vitalitate nu este suficient să aplici o mască de două ori pe săptămână. Important este și să introduci fructe și legume precum și alimente bogate în acizi grași sănătoși în dieta zilnică dar și să te adresezi doctorului dermatolog dacă tratamentele de acasă nu au efecte pe termen lung.


Data actualizare: 03-07-2019 | creare: 31-07-2018 | Vizite: 34097
Bibliografie
1. Top 5 Most Effective DIY Hair Growth Mask Recipes (Science Based) . https://www.healthyandnaturalworld.com/hair-growth-masks/
2. In silico prediction of prostaglandin D2 synthase inhibitors from herbal constituents for the treatment of hair loss. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26456343
3. Antioxidant, Antimicrobial, and Free Radical Scavenging Potential of Aerial Parts of Periploca aphylla and Ricinus communis . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418662/
4. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25842469
5. Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22517595
6. Pigments in avocado tissue and oil. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17177553
7. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
8. Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289931/
9. A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724344
10. Medicinal plants used by traditional healers in Kancheepuram District of Tamil Nadu, India . https://ethnobiomed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1746-4269-2-43
11. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12715094
12. Treatment of dandruff with 5% tea tree oil shampoo. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12451368
13. Preparation and evaluation of a multimodal minoxidil microemulsion versus minoxidil alone in the treatment of androgenic alopecia of mixed etiology: a pilot study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3686323/
14. Aloe Vera: A Short Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
15. Onion juice (Allium cepa L.), a new topical treatment for alopecia areata. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12126069
16. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661189/
17. Application of Topical Acids Improves Atopic Dermatitis in Murine Model by Enhancement of Skin Barrier Functions Regardless of the Origin of Acids. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5125949/
18. A population study of the influence of beer consumption on folate and homocysteine concentrations. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11464234
19. Analysis of Fatty Acids in Egg Yolks of Various Production Systems. https://stud.epsilon.slu.se/12781/1/nyberg_j_171023.pdf
20. Brazilian oils and butters: the effect of different fatty acid chain composition on human hair physiochemical properties. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19450426/
21. Hair Cosmetics: An Overview. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/
21. Home treatments suitable for sensitive scalp. https://www.phshairscience.com/blogs/news-articles/home-treatments-suitable-for-sensitive-scalp
22. 5 Simple Homemade Conditioners For Damaged Hair . https://www.stylecraze.com/articles/simple-homemade-conditioners-for-damages-hair/#gref
23. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/
24. Water, Hydration and Health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
25. Do-it yourself beauty recipes. https://cerch.berkeley.edu/sites/default/files/do_it_yourself_beatuy_recipes.pdf
26. Hass avocado composition and potential health effects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23638933
27. Hair Cosmetics: An Overview . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/
28. Fatty acid ethyl esters (FAEE) in extra virgin olive oil: A case study of a quality parameter. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643815302814
29. Honey in dermatology and skin care: a review. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.12058
30. Probiotic Bacteria Induce a ‘Glow of Health’. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3547054/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Sfaturi pentru cei ce doresc să se radă în cap
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.