Îndreptarea permanentă a părului

©

Autor:

Îndreptarea permanentă a părului
Părul, se știe, este una dintre armele de frumusețe ale fiecărei femei, indiferent de stilul pe care fiecare decide să îl adopte.
„Bad hair day” nu este doar o expresie populară, ci o realitate. Nemulțumirile legate de podoaba capilară sunt frecvente, iar uneori, motivele ajung să țină de factori care aparent nu pot fi influențați în mod radical: textură, volum.

Altfel spus, multe femei își doresc un păr „disciplinat”, care să stea bine cu orice ocazie, cu un volum perfect și un aspect neted, de revistă. Un păr drept, perfect întins, care să nu se electrizeze și să nu își piardă frumusețea în primele zece minute de la ieșirea din casă este greu de obținut.

De regulă, femeile care au de la natură un păr ondulat sau creț sunt cele care aspiră la un aspect îmblânzit, indiferent de umiditate, vânt și soare.

Pentru cele care s-au săturat ca placa de întins părul să facă parte din rutina zilnică, există o variantă aparent mai comodă: îndreptarea permanentă a părului.

Ce este îndreptarea permanentă a părului

Îndreptarea permanentă a părului presupune o combinație de tratamente chimice și termice aplicate părului, pentru a-i oferi o textură netedă pe o perioadă mai mare de timp.

Inițial, îndreptarea permanentă a venit ca un răspuns la dorința femeilor afro-americane de a scăpa de cârlionții foarte strânși, specifici rasei, și de a putea căpăta un păr mai ușor de coafat. Metoda însă s-a extins foarte repede în toată lumea, deși este destul de costisitoare și nu lipsită total de riscuri.

În prezent, există două metode principale prin care se poate obține un păr drept pentru mult timp: îndreptarea „japoneză” și cea „braziliană” (Brazilian Blowout).

Îndreptarea „japoneză”

Aceasta este o metodă recomandă femeilor cu un volum mare al părului, cu bucle relaxate sau medii, care își doresc să reducă volumul și să scape de onduleuri până ce părul crește la loc, la o lungime la care vechea textură să fie restaurată.

Tratamentul presupune aplicarea pe părul uscat a unei substanțe chimice care „rupe” structurile ce dau formă fiecărui fir de păr, pentru a-i oferi o formă dreaptă, suplă.
Aplicarea este urmată de clătire, uscare cu foehn-ul și îndreptarea insistentă cu placa.

Întregul proces poate dura chiar și șase-opt ore, în funcție de cât de lung și ondulat este părul, iar după aplicare se impun anumite măsuri speciale de precauție: beneficiara schimbării nu trebuie să-și spele părul timp de trei zile și trebuie, de altfel să evite orice sursă de umezeală.
De asemenea, părul trebuie purtat liber, fiind exclusă folosirea oricăror cleme și elastice pentru fixarea sa.

Pe lângă prețul destul de ridicat, care depășește un buget mediu de înfrumusețare, tratamentul are și o serie de dezavantaje:

 • odată obținută noua textura, părul este imposibil de ondulat cu orice fel de instrumente
 • pe măsură ce crește părul, se observă diferența dintre cele două texturi, fapt care ar putea necesita tratamente de întreținere a aspectului unifrom și chiar ar putea conduce la o dependență de această procedură
 • substanțele chimice folosite în „spargerea” texturii  pot afecta părul, mai ales dacă a trecut în ultimii ani prin tratamente dure (colorare, decolorare, decapare, ondulare permanentă, îndreptare frecventă cu placa)

Îndreptarea „braziliană”

Îndreptarea „braziliană”, mai cunoscută sub numele de „Brazilian blowout” este o metodă foarte populară mai ales pe continentul american.
Principiul de bază al tratamentului Brazilian blowout este tratarea intensivă a firului de păr cu keratină, o proteină conținută în mod natural de firul de păr.
Keratina influențează textura firului de păr, netezind-o, însă nu o schimbă, astfel că schimbarea are un „termen de garanție” de până la patru luni.

Procedeul constă în aplicarea unui șampon special și spălarea atentă a părului, după care se aplică formula bazată pe keratină, iar părul este uscat cu foehn-ul. Urmează, desigur, îndreptarea atentă și insistentă cu placa, după care părul trebuie ferit de apă, umezeală și orice fel de factori mecanici (accesorii de prins părul, în mare parte), timp de patru zile.

Marele avantaj al tratamentului brazilian cu keratină este că funcționează chiar și pentru părul foarte creț și dificil de pieptănat.

Există însă un dezvantaj major care le-ar mai putea face pe femei să se mai gândească: se pare că soluția aplicată pe păr, pentru îndreptare, conține, pe lângă keratină, și formaldehidă, o substanță chimică foarte periculoasă, cu potențial cancerigen în caz de inhalare.

Ambele proceduri presupun și folosirea un produse speciale după îndreptare, pentru ca rezultatul să fie de durată și în parametri doriți, așa că trebuie să fiți pregătite pentru investiții suplimentare.

Ce dezavantaje are îndreptarea permanentă a părului?

Din păcate, procedurile de îndreptare permanentă a părului au destule neajunsuri:

 • sunt consumatoare de timp (chiar și opt ore!)
 • sunt costisitoare
 • folosesc chimicale cu potențial dăunător
 • necesită întreținere și pot da „dependență” (veți simți nevoia să repetați îndreptarea, pentru a păstra rezultatele)
 • efectele dispar după câteva luni și pe măsură ce părul crește
 • imediat după realizarea procedurii trebuie să vă feriți părul de orice strop de apă: vă spălați fața cu atenție, nu ieșiți afară pe ploaie, evitați situațiile care vă pot face să transpirați)
 • poate împiedica realizarea anumitor coafuri

Decizia de a apela sau nu la o astfel de metodă de îndreptare permanentă a părului vă aparține, însă vă sfătuim să fiți precaute când vă alegeți stilistul, verificând dacă are experiența anterioară în acest tip de procedură.
De asemenea, e necesar ca acesta să cunoască istoricul vopsirilor și decolorărilor prin care a trecut părul dumneavoastră, pentru a stabili dacă aplicarea soluției chimice nu vă pune în pericol sănătatea părului și a organismului.

Deși există în comerț kit-uri destinare îndreptării permanente acasă, nu este recomandat să realizați procedura la domiciliu: riscați să vă afectați părul iremediabil și să provocați iritații ale scalpului, prin folosirea de prea mult produs, aplicarea inegală; în plus, rezultatele pot să nu fie pe măsură, din moment ce îndreptarea corectă a părului e dificilă în zonele mai greu accesibile. De asemenea, fiind vorba despre substanțe chimice, există riscul inhalării, iritațiilor, arsurilor și al altor incidente nedorite.

Cui îi este recomandată îndreptarea permanentă?

Îndreptarea permanentă nu trebuie privită ca pe un moft, pentru că implică luarea anumitor responsabilități.
Astfel, poate fi o opțiune de luat în calcul pentru persoanele cu un păr dificil de aranjat, foarte creț sau cu onduleuri inegale și slab definite, ori cu un volum exagerat.

În aceste cazuri, îndreptarea permanentă a părului poate marca schimbări pozitive în rutina zilnică, pentru că veți economisi timpul destinat îndreptării cu placa și în aspectul fizic general: poate chiar fizionomia dumneavoastră va fi pusă mai bine în valoare după această schimbare.
De asemenea, îndreptarea permanentă  permite o mai mare versatilitate a tunsorilor: dacă până acum nu puteați opta pentru breton drept, bob, tăieturi geometrice sau în trepte, acum aveți mult mai multe variante!

Dacă în schimb părul dumneavoastră are doar o ușoară tendință de ondulare și „cedează” la tratamentemai puțin invazive, nu e recomandat să îl supuneți unui astfel de tratament invaziv.

Ce alternative există?

Ideea unui păr drept și mătăsos vă surâde, însă vă temeți să apelați la aceste metode chimice, ori costul acestora depășește posibilitățile dumneavoastre financiare?
Vă recomandăm alte trucuri mult mai sigure:

 • folosiți în mod regulat un șampon pe bază de keratină, care să netezească în timp textura firului de păr și să dea părului un aspect mai suplu;
 • dacă preferați un șampon dedicat altor particularități (antimătreață, pentru păr vopsit, pentru volum ș.a.), puteți folosi un spray cu keratină lichidă, pe care să îl aplicați pe păr după ce v-ați spălat.
 • folosiți în mod regulat un balsam intens hidratant, pentru păr drept, aplicat pe toată lungimea firului de păr.
 • înainte de a vă usca părul și de a îl îndrepta cu placa, folosiți întodeauna un ser de protecție termică, care pe lângă faptul că previne și încetinește degradarea firului de păr din cauza temperaturilor înalte la care este supus, face îndreptarea mai ușoară – în acest mod nu trebuie să insistați prea mult, riscând să vă degradați părul.
 • după ce ați terminat de uscat și îndreptat părul, puteți încerca să aplicați un ser anti-frizz (împotriva firelor rebele) cu o textură ușor cremoasă, care să dea suvițelor o formă mai plăcută, lejeră, cu un aspect „de salon”.

Așadar, îndreptarea permanentă a părului poate fi o investiție de imagine care să vă ajute să economisiți timp și să aratăți mai bine cu mai puțin efort, însă nu este lipsită de implicații, pe care ar trebuie să le cunoașteți bine înainte de a vă programa la stilist.

Data actualizare: 29-06-2019 | creare: 15-01-2014 | Vizite: 84761
Bibliografie
1- O Investigation: Hair-Straightening Treatments, link: https://www.oprah.com/style/The-Truth-About-Hair-Straightening-Treatments
2 - Hair straightening – To do or not to do?, link: https://health.india.com/beauty/hair-straightening-to-do-or-not-to-do/
3 - Permanent hair straightening, link: https://www.sofeminine.co.uk/guide/beauty/f14786-permanent-hair-straightening.html
4- Permanent Hair Straightening, link: https://www.buzzle.com/articles/permanent-hair-straightening.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • MIT: Unghiile și părul continuă să crească după moarte
 • Modificările părului în sarcină, post-partum și menopauză
 • Vitamine pentru un păr sănătos
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum