Tumorile benigne

©

Autor:

Tumorile benigne se pot prezenta sub forma unor leziuni unice sau multiple, bine localizate, si care de cele mai multe ori au o dezvoltare lent-progresiva. Din punct de vedere histologic, leziunile benigne se asemana foarte mult cu tesutul din care au derivat. Leziunile benigne sunt bine delimitate de structurile invecinate; daca este vorba despre o tumora de origine epiteliala, acesta isi pastreaza intacta membrana bazala, iar daca este vorba despre o formatiune derivata din structurile mezenchimale (tesuturile conjunctive), aceasta va fi inconjurata de o structura capsulara. Data find buna delimitare si incapsularea lor, tumorile benigne se vor dezvolta, isi vor mari considerabil volumul si vor genera fenemone compresive asupra tesuturilor invecinate; insa niciodata, tumora benigna nu va invada tesuturile din vecinatate.

Prezenta unei capsule conjunctive care delimiteaza o formatiune tumorala benigna este foarte importanta, atunci cand se realizeaza excizia chirurgicala a neoformatiei; daca procedeul chirurgical se realizeaza corect (respectand limitele de siguranta oncologica) si complet, cel mai probabil aceste tumori nu vor recidiva.

Tumorile benigne nu vor fi acompaniate de adenopatie satelita (marirea de volum a ganglionilor care dreneaza limfa din teritoriul in care este localizata leziunea), si nu vor produce metastaze (cancere secundare, aparute ca urmare a diseminarii celulelor tumorale, pe cale limfatica sau sanguina) . Doar in situatia in care formatiunea tumorala este de origine inflamatorie, ganglionii regionali pot fi mariti de volum si durerosi la palpare.

Exista totusi si formatiuni tumorale benigne imprecis delimitate – cel mai adesea este vorba despre leziuni cu caracter precanceros; precum exista si posibilitatea ca o tumora benigna sa recidiveze rapid, atunci cand extirparea sa chirurgicala s-a facut incomplet. Manifestarile de ordin sistemic apar foarte rar in cazul tumorilor benigne – exista manifestari sistemice atunci cand vorbim despre o formatiune tumorala de origine glandulara, care secreta in exces anumite principii biologice active (hormoni) . Complicatii de ordin general, pot genera si tumorile de la nivelul tractului digestiv, datorita fenomenelor compresive, produse de cresterea exagerata a tumorii.


Data actualizare: 28-02-2013 | creare: 03-05-2010 | Vizite: 45522
Bibliografie
M. D. Abeloff - Abeloff Clinical Oncology, Ed. Churchill Livingstone, 2008
Edge S.B., Byrd D.R. - Cancer Staging Handbook, Ed. Springer Verlag, 2010
Arthur T. Skarin - Atlas of Diagnostic Oncology, Ed. Mosby, 2010
P. Simici –Elemente de Semiologie Clinica Chirurgicala, Ed. Medicala, 1983
V. Papilian – Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton – Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001

https://en.wikipedia.org/wiki/Oncology
https://emedicine.medscape.com/oncology
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer