Tumorile tratate parțial prin intermediul sunetelor nu recidivează

©

Autor:

Tumorile tratate parțial prin intermediul sunetelor nu recidivează
Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea din Michigan arată că celulele din cadrul tumorilor hepatice întâlnite la șobolanii de laborator suferă un proces de apoptoză la tratarea acestora printr-o nouă tehnologie neinvazivă bazată pe sunete.
Zhen Xu, profesor de inginerie biomedicală la UM, afirmă că sistemul imunitar al animalelor este capabil să elimine restul tumorii, dacă aceasta este distrusă în procent de 50-75% prin această terapie. În plus, aceștia au descoperit că nu au existat semne de recidivă sau de metastaze în 80% din cazurile analizate.

Histotripsial, tratamentul pe care cercetătorii l-au propus, folosește ultrasunete concentrate la nivelul țesuturilor țintă în vederea distrugerii acestuia, fiind utilizat în prezent pentru tratarea cancerului hepatic în numeroase spitale și clinici din Statele Unite ale Americii și în unele țări din Europa. Tejaswi Worlikar, doctorand în inginerie biomedicală, afirmă că tehnologia este promițătoare deoarece oferă posibilitatea de a depăși limitările pe care tratamentele anterioare le aveau, astfel fiind posibilă eliminarea maselor tumorale într-un mod neinvaziv și sigur. Deseori, o tumoră nu poate fi tratată din cauza unor variabile ce țin de dimensiunile sau localizarea acesteia, ce pot îngreuna acest proces, sau de stadiul avansat în care se află.

Profesorul Xu menționează că aparatul pe care îl folosesc furnizează impulsuri de ultrasunete de amplitudine mare ce se concentrează asupra tumorii în scopul distrugerii acesteia. Spre deosebire de radioterapie sau de chimioterapie, conform acestuia, efectele secundare ale tehnologiei nu prezintă riscul de apariție a unor reacții secundare tratamentului, tehnologia fiind similară celei folosite de aparatele de ultrasunete folosite pentru imagistica medicală a femeii gravide. De asemenea, cercetătorii certifică importanța dezvoltării unor noi tehnici de tratament ale cancerului hepatic deoarece acesta se află printre cele mai comune 10 cauze de deces în rândul oamenilor la nivel global, rata de supraviețuire după cinci ani de la apariția acestuia fiind mai mică de 18% în Statele Unite ale Americii.

Tehnologia a debutat în laboratorul profesorului Xu, în 2001, acesta realizând studii clinice anterioare ce au evaluat eficiența acesteia asupra cancerelor cerebrale și asupra potențării acțiunii sistemului imunitar în cadrul unor astfel de patologii.

sursa: Science Daily
foto: Marcin Szczepanski, Michigan Engineering

Data actualizare: 26-04-2022 | creare: 26-04-2022 | Vizite: 270
Bibliografie
Tumors partially destroyed with sound don't come back, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220418093955.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tele-ecografii cu ajutorul unui sistem dezvoltat de Philips
  • Tratamentul ridurilor cu metoda HIFU (ultrasunete focalizate de intensitate înaltă) - rezultatele studiilor
  • Un nou studiu arată cum ultrasunetele pot fi folosite pentru tratarea unor boli psihiatrice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum