Parsonalizarea tehnicii stimulării magnetice transcraniene în tratarea depresiei: o abordare revoluționară pentru medicina personalizată

©

Autor:

Parsonalizarea tehnicii stimulării magnetice transcraniene în tratarea depresiei: o abordare revoluționară pentru medicina personalizată
În ultimele decenii, datorită progreselor în domenii precum inteligența artificială, editarea genelor și vaccinurile ARNm, medicina a avut parte de o evoluție remarcabilă. Cu toate acestea, indiferent de avansurile tehnologice, o abordare personalizată a îngrijirii medicale rămâne esențială.
Un domeniu în care personalizarea tratamentului este deosebit de importantă este cel al sănătății mentale. Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, aduce tot mai aproape medicina personalizată, prin îmbunătățirea tehnicii stimulării magnetice transcraniene (TMS) pentru tratarea depresiei.

Condusă de profesorul Mark George, cercetarea actuală a demonstrat că personalizarea tratamentului de stimulare magnetică transcraniană în funcție de caracteristicile individuale ale pacienților poate aduce rezultate mai bune în ameliorarea simptomelor depresive. Stimularea magnetică transcraniană este o tehnică non-invazivă care utilizează un câmp magnetic pentru a stimula regiunile specifice ale creierului. Procedura de stimulare magnetică transcraniană implică plasarea unei bobine electromagnetice pe scalpul pacientului, în apropierea zonei creierului care urmează să fie stimulată. Bobina generează un câmp magnetic oscilant, care pătrunde prin craniu și afectează activitatea neuronilor din regiunea țintă.

Stimularea magnetică transcraniană
poate fi utilizat în mai multe scopuri medicale și de cercetare. În tratamentul depresiei rezistente la terapia antidepresivă, stimularea magnetică transcraniană poate fi utilizat pentru a stimula regiunile creierului implicate în reglarea stării de spirit, cum ar fi cortexul prefrontal dorsolateral și cortexul prefrontal medial. Prin stimularea acestor regiuni, se crede că stimularea magnetică transcraniană poate îmbunătăți simptomele depresive. De asemenea, stimularea magnetică transcraniană poate fi utilizat în cercetarea funcționării creierului, pentru a investiga conexiunile neuronale, pentru a măsura excitabilitatea corticală și pentru a studia diferite aspecte ale funcției cognitive.

În studiul actual, cercetătorii au demonstrat faptul că o abordare personalizată a tratamentului de stimulare magnetică transcraniană ar putea avea un impact semnificativ în viețile a milioane de oameni care suferă de depresie rezistentă la tratament. Prin posibilitatea de a reveni la o stare de bine mentală, acești indivizi ar putea redobândi capacitatea de a se implica în activități sociale, de a-și îndeplini responsabilitățile profesionale și de a-și bucura timpul petrecut alături de cei dragi.

Comparativ cu modul de funcționare anterior al tehnicii, ce presupunea stimularea unei regiuni specifice a creierului (cortexul prefrontal dorsolateral, o regiune asociată cu depresia clinică), noul mod de funcționare personalizat presupune identificarea simptomelor depresive care răspund cel mai bine la stimularea fiecărei regiuni a creierului, urmată de stimularea doar a zonei afectate, în funcție de tipul de depresie.

sursa: News Medical
foto: Sarah Pack, MUSC

Data actualizare: 12-05-2023 | creare: 12-05-2023 | Vizite: 219
Bibliografie
Personalizing transcranial magnetic stimulation for the treatment of depression, link: https://www.news-medical.net/news/20230510/Personalizing-transcranial-magnetic-stimulation-for-the-treatment-of-depression.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Simptomele depresiei persistente ameliorate mai repede cu o nouă formă de stimulare magnetică transcraniană
  • Managementul depresiei și speranța de viață la pacienții cu cancer
  • Telepatia sau comunicarea creier-creier prin intermediul Internetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum