Un compus extras din narcisele galbene ar putea avea efect anticancerigen

©

Autor:

Un compus extras din narcisele galbene ar putea avea efect anticancerigen
Narcisele galbene (Amaryllidaceae Narcissus) sunt un simbol al primăverii, al vieții, și chiar sunt simbolul speranței, adoptat în campaniile Societății Americane a Cancerului. Cercetări recente sugerează că această floare ar putea conține elemente cu potențial anticancerigen.
Cercetătorii din cadrul Universității din Bruxelles au descoperit că un alcaloid extras din narcisele galbene poate fi eficient în oprirea dezvoltării tumorilor cancerigene.

Natura este plină și elemente cu potențial anticancerigen, iar până acum arsenalul conține compuși și molecule din struguri, fructe de pădure și alte fructe, legume, semințe, plaste sau condimente. Cel mai nou compus cu potențial anticancerigen este un alcaloid cunoscut ca hemantamina, întâlnit în narcisele galbene.

Ribozomii reprezintă un complex de molecule întâlnite în toate celulele, ce sintetizează toate proteinele de care celulele au nevoie. Din moment ce tumorile sunt compuse tot din celule, cu dezvoltare necontrolată, pot devia acțiunea ribozomilor.

După extracția hemantaminei din narcine, cercetătorii au descoperit că aceasta a atacat celulele canceroase în mai multe moduri. Inițial, a blocat ribozomii, astfel încât să nu mai producă proteine, ceea ce a redus durata de dezvoltare a tumorii. Ulterior, a blocat formarea lor. Nu doar că a oprit dezvoltarea tumorii, dar a dirijat răspunsul anti-tumoral.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Structure.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 27-02-2018 | creare: 27-02-2018 | Vizite: 849
Bibliografie
(1) Daffodils may contain a cancer-killing compound, link: https://newatlas.com/daffodil-anti-cancer-compound/53582/
(2) The Amaryllidaceae Alkaloid Haemanthamine Binds the Eukaryotic Ribosome to Repress Cancer Cell Growth, link: https://www.cell.com/structure/fulltext/S0969-2126(18)30009-1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicament anticancerigen promițător – testat cu succes
  • Pânza de păianjen poate stabiliza o proteină ce protejează celulele împotriva cancerului
  • Cum se găsesc agenții anti-cancer
  •