Un nou medicament ce vizează genele asociate cu dezvoltarea cancerului

©

Autor:

Un nou medicament ce vizează genele asociate cu dezvoltarea cancerului
Cercetătorii din cadrul Universității din Michigan testează un nou medicament promițător ce ar putea bloca o genă asociată cu o serie de cancere, cum e cancerul mamar sau pulmonar.
Aceste date se bazează pe rezultatele a două studii, publicate în jurnalul Cancer Prevention Research.

Primul studiu a fost unui preclinic, iar rezultatele lui au arătat că medicamentul, I-BET-762, prezintă reducerea semnificativă a dezvoltării cancerelor mamare existente mamare și pulmonare prin reducerea acțiunii unei gene asociate cancerului, gena c-Myc.

I-BET-762 acționează prin identificarea ADN-ului afectând activitatea genei. Inhibă acțiunea unor proteine, specifice celulelor canceroase sau ale celulelor imunitare, reducând cantitatea celulelor canceroase la grupurile de cobai, cu până la 80%.

Aceste proteine joacă un rol important în interacțiunea dintre celule. De exemplu, o proteină numită pSTAT3 se poate activa în celulele imunitare și le poate bloca activitatea, cum ar fi cea de a lupta împotriva cancerului. De asemenea, se pot dezvolta necontrolat în celulele canceroase și pot acționa ca scut – protejând tumora.

În studiul curent, medicamentul a redus nivelul de pSTAT3 cu 50% în ambele tipuri de celule.

Cel de-al doilea studiu a presupus aplicarea acestei teorii asupra celulelor precanceroase. S-a analizat efectul medicamentului I-BET-762 asupra celulelor umane ce prezintă riscul de a deveni tumorigene. Medicamentul a prevenit ca peste 50% dintre celule să devină canceroase.

Gena c-Myc este indusă de grăsimea viscerală, care se găsește în jurul organelor interne ale corpului, opusul grăsimii subcutanate, care este localizată sub piele. Grăsimea viscerală este mult mai periculoasă pentru sănătate.

Grăsimea viscerală și alimentația bogată în grăsimi pot crește riscul de cancer, iar numărul cazurilor de cancere asociate obezității continuă să crească.

Autorii studiului menționează că noul medicament ar putea crește șansele de supraviețuire ale pacienților cu cancer mamar sau pulmonar. Medicamentele care acționează similar ca I-BET-762 sunt testate în studii clinice pentru tratamentul unor varietăți de alte cancere, inclusiv leucemia, limfomul, tumorile cerebrale sau mielomul.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-01-2019 | creare: 05-04-2018 | Vizite: 1032
Bibliografie
Promising drug may stop cancer-causing gene in its tracks https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180326152351.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •