Un inhibator proteic ar putea face cancerul pancreatic susceptibil la terapiile clasice, îmbunătățind supraviețuirea pacienților

©

Autor:

Un inhibator proteic ar putea face cancerul pancreatic susceptibil la terapiile clasice, îmbunătățind supraviețuirea pacienților
Un nou studiu, efectuat pe șoareci, sugerează că blocarea unei căi inflamatorii majore care este activată în cancerul pancreatic face ca tumorile să fie sensibile la chimioterapie și la un tip de imunoterapie care determină celulele T ale sistemului imunitar să atace celulele canceroase. Terapia a dublat supraviețuirea într-un model de cancer pancreatic la șoarece.
Cercetătorii au descoperit că o proteină numită IRAK4 conduce inflamația în tumorile pancreatice și duce la epuizarea celulelor T, care ulterior nu pot funcționa așa cum ar trebui pentru a ataca celulele dăunătoare, inclusiv cancerul. Cercetătorii au testat un inhibitor IRAK4, numit CA-4948, și au descoperit că tratamentul a redus semnalizarea inflamatorie a tumorilor la șoareci și a îmbunătățit capacitatea celulelor T de a se infiltra în tumori și de a ucide celulele canceroase pancreatice. Terapia a sensibilizat, de asemenea, tumorile la un tip de imunoterapie numit imunoterapia punctului de control, care îmbunătățește capacitatea celulelor T de a ataca celulele tumorale.

Cercetătorii au descoperit că inhibitorul IRAK4 oprește o cale cheie numită NF-kappaB, care este cunoscută de mult timp pentru rolul său în declanșarea cancerului. Multe cercetări se concentrează pe oprirea acestei căi și a efectelor sale în aval după ce este activată. Un element nou al acestei terapii este că inhibitorul IRAK4 previne activarea căii dăunătoare în primul rând.

La șoarecii cu un model comun de cancer pancreatic agresiv, cercetătorii au descoperit că inhibitorul IRAK4 singur a crescut supraviețuirea în comparație cu un placebo sau chimioterapie. În combinație, inhibitorul IRAK4 plus chimioterapia au crescut în continuare supraviețuirea în comparație cu placebo sau chimioterapia în monoterapie. În plus, atunci când este combinat cu două imunoterapii, inhibitorul IRAK4 a extins semnificativ supraviețuirea, de la o medie de 25 de zile cu inhibitorul în monoterapie, la o medie de 46 de zile cu inhibitorul la care s-a adăugat combinația a două imunoterapii. Unii dintre șoareci au supraviețuit până la 100 de zile cu terapia combinată.

Rezultatele studiului, publicate în revista Gastroenterology, oferă motive suplimentare pentru demararea unui nou studiu clinic național care va evalua aceeași strategie de tratament la pacienții cu adenocarcinom ductal pancreatic, cea mai frecventă tumoare malignă a pancreasului. Cercetătorii plănuiesc să înscrie aproximativ 50 de pacienți la nivel național.

sursa: Science Daily
foto: Celule canceroase pancreatice cu verde li celule T cu roșu. Washington University School of Medicine in St. Louis

Data actualizare: 14-03-2022 | creare: 14-03-2022 | Vizite: 289
Bibliografie
Novel treatment makes pancreatic cancer susceptible to immunotherapy, mouse study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220307113043.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este relația între diabet și cancerul pancreatic?
  • Descoperire medicală care împiedică răspândirea cancerului pancreatic
  • De ce sunt anumite medicamente utilizate împotriva cancerului pancreatic mai eficiente decât altele?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum