Un medicament de slăbire aprobat pentru utilizare în SUA și Anglia poate reduce riscul de diabet de tip 2

©

Autor:

Un medicament de slăbire aprobat pentru utilizare în SUA și Anglia poate reduce riscul de diabet de tip 2
Semaglutida, un compus recent aprobat în SUA pentru tratarea obezității, ar putea reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, potrivit concluziilor unui studiu recent publicat. Studiul indică faptul că riscul de diabet este redus cu peste 50% în urma administrării săptămânale a semaglutidei.
Deoarece obezitatea sporește riscul de diabet de tip 2, cercetătorii au emis ipoteza că semaglutida, care și-a dovedit capacitatea de a reduce greutatea persoanelor supraponderale sau obeze în cadrul studiilor clinice, ar putea reduce inclusiv riscul de diabet. Pentru a afla, au efectuat o analiză a două studii publicate anterior care au analizat efectele semaglutidei asupra pacienților supraponderali sau obezi.

Primul studiu, desfășurat pe perioada a 68 de săptămâni, a implicat peste 1.960 de persoane supraponderale sau obeze. Fiecare participant la studiu a primit o injecție cu semaglutidă de 2,4 miligrame sau cu un medicament placebo în fiecare săptămână, pe tot parcursul studiului. Al doilea studiu, desfășurat în două etape, a implicat un număr mai redus de participanți, de asemenea supraponderali sau obezi. Comparativ cu primul studiu, în cadrul celui de-al doilea toți participanții au primit injecții săptămânale cu 2,4 mg semaglutidă timp de 20 de săptămâni, urmând ca în următoarele 48 de săptămâni fie să rămână pe același tratament cu semaglutidă (unul dintre grupurile de participanți) fie să primească injecții cu un medicament placebo.

Cercetătorii au folosit stadializarea bolilor cardiometabolice, un instrument care și-a dovedit anterior eficacitatea în studii clinice, pentru a prezice riscul fiecărui participant de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii zece ani. Rezultatele au indicat o scădere cu peste 60% a scorurilor de risc pentru diabet de tip 2 în rândul participanților care au primit injecții cu semaglutidă, comparativ cu doar 13%, reducerea de risc înregistrată pentru cei care au primit injecții cu un medicament placebo. Scorurile de risc pentru diabet, de 5 ori mai reduse în rândul celor tratați cu semaglutidă, s-au reflectat inclusiv în pierderea în greutate, care a fost, de asemenea, de 5 ori mai mare în grupul celor tratați cu semaglutidă (17%, în medie, comparativ cu 3% cu placebo).

În cazul participanților din grupul al doilea de studiu, scăderi semnificative ale scorurilor de risc au fost înregistrate în general în primele 20 de săptămâni, când toți participanții au primit semaglutidă. Ulterior, scorurile au scăzut și mai mult în rândul celor tratați cu semaglutidă și au rămas constante sau au crescut în rândul celor tratați cu un medicament placebo. Potrivit autorilor, acest lucru indică faptul că este necesar ca tratamentul cu semaglutidă să fie susținut pentru o perioadă mai lungă, pentru a menține reducerea riscului de diabet de tip 2.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-09-2022 | creare: 15-09-2022 | Vizite: 402
Bibliografie
Semaglutide appears to be an effective medication for treating obesity, study says, link: https://www.news-medical.net/news/20220912/Semaglutide-appears-to-be-the-effective-medication-for-treating-obesity-study-says.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Putem preveni diabetul?
  • Blocarea unui hormon recent descoperit ar putea preveni diabetul de tip 1 și de tip 2
  • Intervențiile în stilul de viață ce se bazează pe fenotipul de risc îmbunătățesc prevenirea diabetului
  •