Un nou atlas 3D al dezvoltării embrionului uman în primele două luni de viață

©

Autor:

O echipă de cercetători de la Centrul Medical Academic din Amsterdam a creat un atlas 3D interactiv actualizat al stadiilor dezvoltării embrionului uman, de la concepție până în ziua 60.

Oamenii de știință și-au prezentat noua lucrare în revista Science, notând că textele medicale moderne includ imagini învechite - fotografii și diagrame realizate în urmă cu jumătate de secol sau chiar mai mult. Unele ilustrații sunt inspirate de dezvoltarea altor animale, cum ar fi șoarecii, iar această stare de fapt a fost cauzată de restricțiile impuse studiului dezvoltării embrionilor umani, vii sau decedați.

Pentru a crea noul atlas 3D, cercetătorii au scanat aproximativ 15.000 de imagini din Colecția Carnegie, apoi le-au comparat una cu cealaltă, astfel încât să se ajungă la un acord privind elemente ca dimensiunea și localizarea organelor pe parcursul dezvoltării embrionare. Astfel, a rezultat un atlas virtual ce poate fi utilizat de medici ca instrument de referință.

Utilizatorul atlasului poate alege o etapă de dezvoltare - de ex. zilele 52-53 de la concepție - și să manevreze imaginile pentru a observa dimensiunile comparativ cu mâna unui adult, organele interne în mod individual, sistemul nervos sau cel circulator.



Potrivit autorilor, cu ajutorul atlasului s-a observat că în unele cărți de care dispun medicii unele organe sunt poziționate eronat sau într-o etapă de dezvoltare greșită. Noul atlas ar putea ajuta la înțelegerea defectelor congenitale, în special a acelor care apar de timpuriu. De asemenea, este o sursă inovativă de informații pentru medici și femeile însărcinate.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 25-09-2019 | creare: 28-11-2016 | Vizite: 794
Bibliografie
New atlas depicts first two months of human development in 3-D, link: https://medicalxpress.com/news/2016-11-atlas-depicts-months-human-d.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primul embrion modificat genetic şi problemele etice asociate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum