Temperatura crescută de afară ar putea fi asociată cu riscul de diabet gestațional

©

Autor:

Temperatura crescută de afară ar putea fi asociată cu riscul de diabet gestațional
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul CMAJ (Canadian Medical Association Journal), s-a constatat o „relație directă” între vremea călduroasă și diabetul gestațional. Mai exact, creșterea temperaturii ambientale cu câte 10°C a fost asociată cu o majorare a riscului între 6% și 9%.

Concluziile au fost formulate în urma unei analize care a evaluat 555,911 nașteri ale 396,828 femei cu vârsta medie de 31 ani, ce au avut loc în perioada anilor 2002 – 2014.

Cea mai joasă temperatură a fost stabilită la minus 10°C sau mai puțin, în timp ce temperaturile calde au fost definite drept extreme pornind de la media de plus 24°C sau mai mare. Participantele au experimentat aceste temperaturi timp de 30 de zile înainte de a fi testate în vederea diagnosticării cu diabet gestațional.

Diabetul gestațional a fost prezent la 4.6% dintre femeile care au experimentat temperaturi scăzute, în timp ce 7.7% dintre gravidele expuse la un climat cald au prezentat această afecțiune. Mai mult decât atât, cercetătorii au mai observat o majorare a riscului pentru diabet gestațional de 1.06 ori pentru fiecare creștere cu 10°C a temperaturii de afară.

Un efect similar a fost observat la variații de temperatură a câte 10°C în cadrul sarcinilor consecutive la aceeași femeie. Astfel au putut fi controlați o serie de factori precum etnia, nivelul socio-economic, gradul de activitate fizică și obiceiurile alimentare, ce ar putea fi diferite la o femeie la alta.

Suntem tentați să credem că atunci când vremea de afară este caldă femeile vor ieși mai mult în aer liber și vor fi mai active, ceea ce le-ar permite un bun control ponderal pe perioada sarcinii și implicit eliminarea unui factor de risc pentru diabetul gestațional.

Totuși, rezultatele obținute coincid cu cele ale altor studii, potrivit cărora expunerea la temperaturi scăzute contribuie la ameliorarea sensibilității la insulină prin activarea țesutului adipos brun,
” afirmă investigatorul principal Gillian Booth.

Deși studiul s-a concentrat doar asupra unei singure regiuni geografice din Canada, este foarte probabil ca rezultatele să poată fi generalizate la nivel global,” susțin autorii. Tot aceștia atrag atenția asupra unei posibile creșteri a incidenței diabetului gestațional ca urmare a fenomenului de încălzire globală.

Dacă asocierea dintre temperatura de afară și riscul de diabet gestațional se va dovedi reală, pe lângă menținerea unei greutăți sănătoase în timpul sarcinii prin adoptarea unui stil de viață activ și o alimentație echilibrată, setarea termostatului la valori ambientale ușor mai scăzute în casă sau petrecerea unui timp mai îndelungat afară la temperaturi relativ joase, ar putea constitui strategii viabile pentru prevenirea diabetului gestațional.

Sursa: EurekAlert!

Data actualizare: 16-05-2017 | creare: 16-05-2017 | Vizite: 923
Bibliografie
(1) Outdoor air temperature linked to risk of gestational diabetes, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/cmaj-oat050917.php
(2) Influence of environmental temperature on risk of gestational diabetes, link: https://www.cmaj.ca/content/189/19/E682.full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diabetul gestațional asociat cu depresia, atât la începutul sarcinii, cât și după naștere
  • Riscul de diabet gestațional este mai crescut dacă perioada de concepție este iarna
  • Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum