Copiii expuși prenatal la antipsihotice nu prezintă un risc crescut de tulburări de neurodezvoltare

Copiii expuși prenatal la antipsihotice nu prezintă un risc crescut de tulburări de neurodezvoltare

©

Autor:

Copiii expuși prenatal la antipsihotice nu prezintă un risc crescut de tulburări de neurodezvoltare
Consumul de medicamente antipsihotice spre sfârÈ™itul sarcinii nu afectează sănătatea mintală a copiilor, indică un studiu publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine. Studiul arată că riscul de tulburări de neurodezvoltare în rândul copiilor ai căror mame au utilizat antipsihotice nu creÈ™te substanÈ›ial din punct de vedere clinic în urma consumului de medicamente, ci ca urmare a stilului de viață È™i a altor factori medicali.
În SUA È™i alte state dezvoltate de pe glob, medicamentele antipsihotice sunt obicei prescrise femeilor aflate la vârsta fertilă pentru a trata tulburările mintale severe, inclusiv tulburările bipolare, depresia majoră È™i anxietatea. Studii anterioare efectuate pe animale au demonstrat că medicamentele antipsihotice pot provoca un anumit grad de neurotoxicitate. Cu toate acestea, există în continuare insuficiente informaÈ›ii cu privire la  impactul asupra copiilor expuÈ™i prenatal la medicamente antipsihotice.

În studiul actual, anchetatorii au folosit două seturi de date prospective disponibile public, ambele conÈ›inând date privind mamele asigurate în sistemul public È™i privat de sănătate din SUA È™i despre copiii lor, care au fost urmăriÈ›i pentru o perioadă de până la 14 ani. Una dintre cohorte a inclus peste două milioane de sarcini în cadrul cărora femeile nu au utilizat medicamente antipsihotice È™i peste 9.500 de sarcini în care femeile au luat unul sau mai multe medicamente antipsihotice în a doua jumătate a sarcinii. Cohorta secundară a constat din aproximativ 1,3 milioane de sarcini în cadrul cărora gravidele nu au utilizat medicamente antipsihotice È™i 1.200 de sarcini în care au fost utilizate antipsihotice.

După controlarea caracteristicilor materne È™i a altor factori care pot afecta negativ mediul fetal, cercetătorii au descoperit că riscul crescut de tulburări de neurodezvoltare la copiii născuÈ›i de către femei care au utilizat medicamente antipsihotice nu a fost legat de expunerea acestora la medicamente, ci de caracteristicile materne. Cu toate acestea, autorii au observat o asociere redusă între expunerea la medicamentul antipsihotic aripiprazol, utilizat preponderent pentru a trata schizofrenia, È™i tulburările de neurodezvoltare la copii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-05-2022 | creare: 02-05-2022 | Vizite: 521
Bibliografie
Children prenatally exposed to antipsychotics do not have increased risk for neurodevelopmental disorders, link: https://www.news-medical.net/news/20220422/Children-prenatally-exposed-to-antipsychotics-do-not-have-increased-risk-for-neurodevelopmental-disorders.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antipsihoticele - cum funcÈ›ionează?
  • Antipsihoticele cresc riscul de cancer de sân
  • Un antipsihotic folosit în tratamentul schizofreniei ar putea fi util în tratamentul depresiei la adulÈ›ii care nu au răspuns la tratamentele standard
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum