Un nou posibil tratament pentru osteoporoză

©

Autor: Redacția ROmedic

Un nou posibil tratament pentru osteoporoză
Oamenii de știință din cadrul Institutului de Cercetare Scripps (Florida) au dezvoltat o nouă metodă terapeutică care ar putea stimula creșterea osteocitelor și reducerea degradării osoase la persoanele cu osteoporoză.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Communications și are la bază proteina numită PPARy și impactul ei asupra duratei de viață a celulelor stem derivate din măduva osoasă („celule stem mezenchimale”).

Celulele stem mezenchimale au numeroase aplicații terapeutice, din ele putându-se dezvolta mai multe tipuri de celule, inclusiv celule de grăsime, țesut interstițial, țesut osos sau cartilaj.

Alte cercetări având în prim-plan proteina PPARy au avut ca scop dezvoltarea de metode pentru creșterea rezistenței la insulină, pentru tratamentul diabetului de tip 2.

Cercetătorii au observat că o pierdere parțială a proteinei PPARy a grăbit dezvoltarea celulelor osoase, pe un model de șoareci modificați genetic. Ulterior, au vrut să experimenteze dacă același efect este obținut la candidații aflați sub medicație. Pentru a demonstra acest lucru, au realizat o combinație de produse biologice ce ar putea diminua activitatea biologică a proteinei PPARy.

Efectul acestui compus (compus pe care l-au numit SR2595) asupra celulelor stem mezenchimale umane a fost o grăbire semnificativă a formării osteoblastelor (celule care duc la dezvoltarea țesutului osos).

Acțiunea compusului SR2595 a fost deja testată pe șoareci, următorul pas fiind experimentarea eficacității pe alte modele animale ce prezintă degradări osoase, pentru evitarea compromiterii structurii osoare, dar și pentru afecțiuni precum îmbătrânirea prematură, obezitatea sau diabetul.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-02-2020 | creare: 15-06-2015 | Vizite: 7210
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit gena care încetinește scăderea densității osoase
  • Alimentele pe bază de soia ar putea proteja femeile la menopauză de osteoporoză
  • Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum