Osteoporoza, cancer de san, ZOMETA (biofosfanat)

10-05-2024
magdamarinsek
Nu este medic/terapeut
magdamarinsek
Buna ziua,

Am fost diagnosticata cu cancer la san, am facut tratament operatie, radio terapie si acum sunt sub tratament hormonal care opreste organismul sa produca estrogen deoarece cancerul raspundea la estrogen. Dupa cum se stie, acest tratament hormonal produce o demineralizare a oaselor.

Tratamentul hormonal trebuie facut 5 ani de zile. Recent am facut test DEXA si mi-au gasit osteroporoza. Mai exact osteoporoza la baza coloanei si osteopenia la femur.

Am 54 de ani, sunt la menopauza si am paradontoza pentru care am facut interventie chirurgicala in 2008 care a oprit paradontoza dar starea gingiilor si a osului de sub ele este OK dar nu este grozava. In plus am scolioza iar coloana s-a deformat si mai mult in ultimii 2 ani.

Mi s-a recomandat tratament cu Zometa infuzie (IV/perfuzie). Zometa este un biofosfanat care are ca efecte secundare 'kindney failure' si osteonecroza ( in special la mandibula).

Ce imi recomandati?
1 comentarii
0
14-05-2024, ora 11:42
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua,

Decizia cu privire la tratamentul pentru osteoporoză în contextul tratamentului hormonal pentru cancerul de sân este complexă și necesită o evaluare atentă a beneficiilor și riscurilor.

1. Consultarea cu oncologul: Este crucial să discutați opțiunile de tratament cu oncologul dumneavoastră, care cunoaște cel mai bine istoricul dumneavoastră medical și detaliile tratamentului pentru cancer. Oncologul poate evalua dacă beneficiile tratamentului cu Zometa depășesc riscurile în cazul dumneavoastră, mai ales având în vedere paradontoza și problemele renale asociate cu bisfosfonații.

2. Consultare cu un specialist în sănătatea oaselor: Ar putea fi utilă consultarea unui reumatolog sau a unui endocrinolog specializat în metabolismul osos. Acești specialiști pot oferi opțiuni suplimentare de tratament sau pot recomanda strategii de minimizare a riscului de osteonecroză a mandibulei și de insuficiență renală.

3. Evaluare renală: Având în vedere că Zometa poate afecta funcția renală, este important să aveți o evaluare a funcției renale înainte de începerea tratamentului și periodic pe parcursul tratamentului.

4. Prevenția osteonecrozei mandibulare: Dacă decideți să continuați tratamentul cu Zometa, este important să vă consultați cu dentistul înainte de începere, pentru a identifica și trata orice probleme dentare existente. Menținerea unei bune igiene orale și evitarea procedurilor dentare invazive pe parcursul tratamentului cu bisfosfonați sunt esențiale.

5. Alternative de tratament: Există alte medicamente pentru osteoporoză care ar putea fi mai puțin riscante în cazul dumneavoastră. Medicamentele din clasa SERM (Selective Estrogen Receptor Modulators), precum raloxifenul, sau teriparatida (un analog al parathormonului) sunt opțiuni posibile. Discutați despre aceste alternative cu medicul dumneavoastră.

6. Suplimente și modificări ale stilului de viață: Suplimentele de calciu și vitamina D, împreună cu o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, pot ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor. Exercițiile care încarcă oasele, cum ar fi mersul pe jos sau yoga, pot fi deosebit de benefice.

În concluzie, alegerea tratamentului pentru osteoporoză în contextul antecedentelor dumneavoastră medicale necesită o abordare coordonată între oncolog, specialistul în sănătatea oaselor și dentist. Este important să cântăriți cu atenție beneficiile tratamentului împotriva riscurilor potențiale și să luați o decizie informată împreună cu echipa dumneavoastră medicală.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mastectomia preventivă
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Osteoporoza
  • S-a descoperit gena care încetinește scăderea densității osoase
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Un nou posibil tratament pentru osteoporoză
  • Alimentele pe bază de soia ar putea proteja femeile la menopauză de osteoporoză
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  •