Alimentele pe bază de soia ar putea proteja femeile la menopauză de osteoporoză

©

Autor: Redacția ROmedic

Alimentele pe bază de soia ar putea proteja femeile la menopauză de osteoporoză
Consumul de alimente pe bază de soia sau care conțin izoflavoni din soia ar putea avea un efect protector împotriva osteoporozei. Aceasta este concluzia unui studiu preliminar realizat de cercetători de la Universitatea din Hull, prezentat în cadrul Conferinței Anuale a Societății pentru Endocrinologie.

Osteoporoza constă în scăderea densității osoase, care afectează structura oaselor, făcându-le mult mai fragile. La nivel global, această afecțiune cauzează aproximativ 9 milioane de fracturi pe an.

Imediat după menopauză, scădererea densității osoase are loc cel mai rapid, ca urmare a scăderii nivelului hormonului estrogen, cel care protejează împotriva pierderii de masă osoasă.

În cadrul studiului, 200 de participante aflate în perioada imediat următoare menopauzei au primit zilnic fie suplimente alimentare de proteine din soia cu 66 mg de izoflavoni, fie doar suplimente de proteine din soia, pe o perioadă de 6 luni.

Ulterior s-a măsurat nivelul a două proteine din sânge (βCTX și P1NP) și s-a observat că persoanele care consumaseră suplimentele cu izoflavoni aveau un nivel mult mai scăzut al βCTX, sugerând că rata pierderii masei osoase era mult mai încetinită. Riscul de a dezvolta osteoporoză era mult mai mic, la fel și riscul de boli cardiovasculare, comparativ cu cazul participantelor care luaseră doar suplimentele de proteine de soia.

Cercetătorii consideră că acea cantitate de izoflavoni folosită (66 mg) este echivalentul consumului unei diete orientale, în timp ce la dieta occidentală obișnuită ar trebui să mai adăugăm 2-16 mg de izoflavoni.

În continuare se dorește verificarea efectelor pe termen lung ale administrării acestor suplimente pentru sănătate.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 20-07-2019 | creare: 03-11-2015 | Vizite: 2700
Bibliografie
Soybean foods may protect menopausal women against osteoporosis, link: https://medicalxpress.com/news/2015-11-soybean-foods-menopausal-women-osteoporosis.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit gena care încetinește scăderea densității osoase
  • Un nou posibil tratament pentru osteoporoză
  • Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
  •